2024. április 18., csütörtök

Mint a cserkész Japánban…

Topolyaiak a cserkész-világtalálkozón

A világ 223 országában körülbelül negyvenmillió cserkész van, így ez tekinthető a legnagyobb volumenű nem formális, tehát iskolán kívüli oktató-nevelő mozgalomnak. 1920 óta néhány kivételtől eltekintve négyévente sor kerül a cserkész-világtalálkozóra, vagyis a világdzsemborira, amelyre bolygónk különböző részeiről érkeznek vendégek, hogy tapasztalatot cseréljenek, megismerjék egymást, hogy tanuljanak egymástól és egymásról. Az idei, huszonharmadik dzsemborit július 28-a és augusztus 8-a között tartották meg Japánban, Kirarahamában. A találkozón megközelítőleg harmincnégyezren vettek részt. Szerbiából ötvennégy személy volt jelen, köztük a topolyai Nagy Nikoletta és Bábi Bence, a helybeli Petőfi Sándor Cserkészcsapat tagjai.

Élménybeszámolójukat az utazással kezdték, az Oszakáig tartó repülőút húsz órát vett igénybe. Az első napokban felépítették az altábort, ahol a találkozó ideje alatt éltek. Az ünnepélyes megnyitó után pedig számos érdekes programban vettek részt, amelyek többek között a kultúra, a természetismeret, a tudomány, valamint a környezet és a vizek védelme témája köré csoportosultak. A résztvevők fürödhettek az óceánban, buszkirándulásokon vettek részt, amelyek során meglátogattak több települést, köztük Oszakát és Jamagucsit. A csapat tagjai vonattal eljutottak Hirosimába is, ahol megtekintették a múzeumot, amely az atomrobbanásnak állít emléket. A dolog érdekessége, hogy előzőleg megtekintettek egy animációs filmet, amely magát a múzeumot mutatta be virtuálisan, valamint egy filmet az atombombáról, a pusztításról és azokról a sérülésekről, amelyeket a sugárzás okozott. Egy óvodalátogatás alkalmával különböző japán játékokat és táncokat tanultak a gyerekektől. Nagy és Bábi elmondták, hogy jó kapcsolat alakult ki a szerbiai különítmény és a vendéglátók között, közösen vettek részt játékokban, vacsorára jártak egymáshoz, így a tradicionális japán szusit is megkóstolhatták. Rajtuk kívül egy vacsora erejéig még vendégül látták az angliaiakat, a malájokat és a portugálokat is, akiknek bemutatták a szerb konyhát. A cserkészek sok relikviával tértek haza, ugyanis nagy hagyománya van a különböző kitűzők, felvarrók, kendők csereberélésének, amelyek legtöbbször egy-egy csapat, osztag címerét és nevét ábrázolják, így bizonyítván a találkozást.

Nagy és Bábi nem csak a dzsembori tizenkét napja alatt tartózkodott Japánban, ugyanis a repülő menetrendje miatt még annak befejezése után is voltak programjaik. Így utazásuk kitolódott augusztus 12-éig.

Huber Ferenctől, a topolyai cserkészcsapat parancsnokától megtudtuk, hogy egy felderítő életében egyszer adódik arra lehetőség, hogy ellátogasson egy ilyen találkozóra, éppen ezért nagy körültekintéssel választották ki azokat a személyeket, akik képviselik országunkat. Olyan személyeket választottak, akik munkájukkal és lelkesedésükkel már korábban is kitűntek, és képesek arra, hogy a megszerzett tapasztalatot átadják a társaiknak, így felfrissítve a programjukat, hogy még színesebbé tegyék a cserkészmozgalmat. A döntés után egy hosszadalmas feladat az anyagiak beszerzése, hisz költséges programról van szó, és rengeteg támogatóra volt szükség ahhoz, hogy két gyereket el tudjanak küldeni Japánba. A következő dzsembori négy év múlva lesz az Egyesült Államokban.