2024. április 25., csütörtök

Tizennégymillió dinár Magyarkanizsára

Az összeg ideiglenesen segít a migránsok ellátásában

Tizennégymillió dináros támogatást ígért a Magyarkanizsán állomásozó menekültek ellátására a tartományi menekültügyi tanács, amelynek képviselői pénteken délelőtt Szabadkára és Magyarkanizsára látogattak terepszemlét tartani. A tanács vezetője, Nyilas Mihály elmondta, ez az összeg egy ideig elegendő lesz a menekültek miatt adódó költségek fedezésére.

Nyilas Mihály és a bizottság tagjai a táborban

Nyilas Mihály és a bizottság tagjai a táborban

– A menekültügyi tanács alakuló ülésén elhatározta, hogy meglátogatja azokat a helyszíneket, ahol a migrációs helyzet terheit láthatjuk, mivel a tartomány aktívan szeretne segíteni. Első lépésként a tartományi kormány a mi tanácsunk javaslatára ezen a héten elfogadott egy határozatot, amely szerint 14 millió dináros támogatást biztosított Magyarkanizsa község részére – mondta Nyilas Mihály. Hozzátette, ez viszonylag nagy összegű segítség, mivel az önkormányzatok eddig magukra voltak hagyatva, s a menekültek okozta kiadások nagy tételt jelentettek egy olyan kis község számára, mint Magyarkanizsa. A menekültügyi bizottság vezetője bízik abban, hogy a példájukat más szervek is követik, és az elhangzott ígéreteket tettek is követik majd.

Lackó Róbert, az önkormányzat menekültügyi felelőse elmondta:

– Nagyon nagy segítség ez a számunkra, köszönjük a polgárok és a migránsok nevében is, mert ez az összeg őket is érinti, csak ennek a segítségével tudunk nekik kielégítő körülményeket teremteni. Ezzel az összeggel lefedjük az eddigi kiadásainkat, eszközöket is tudunk vásárolni, valamint a tábor napi működtetéséhez szükséges költségeket is tudjuk fedezni, például az áramellátás, a takarítás, az állandó felügyelet, az emésztőgödör ürítésének költségeit. Ez utóbbi például nagyon nagy tétel, mert naponta tízszer kell üríteni. Tehát a jövőben is számítunk a pénzbeli segítségre, mert ez az összeg önmagában nem elég. Hiányzik még a szennyvízelvezető csatorna, amire már ígéretet kaptunk egy dán segélyszervezettől. Ez 12-13 ezer euró befektetést jelent. Emellett új konténereket is várunk a meglévők mellé, amelyek szintén a tisztaságot szolgálják majd.

Lackó Róbert megjegyezte, hogy mindez csak akkor működik gördülékenyen, ha az eddig megszokott napi 500–800 menekült érkezik, és nem többen, ahogyan azt a macedóniai hullám alkalmával tapasztalták.