2024. április 25., csütörtök

Magyarkanizsán enyhe létszámnövekedés

Magyarkanizsa községben szeptember elsején 192 kisdiák kezdi meg az első osztályt, többségük magyar nyelven. Egyedül Magyarkanizsán lesz valamivel több elsős a tavalyi évhez képest, de az iskolaigazgatók mind az elsősök tekintetében, mind az összes tagozat létszámát nézve folyamatos csökkenésről számoltak be.

Magyarkanizsán a központi és az Ady Endre iskolaépületben 72 magyar, 16 szerb tanuló, valamint 2 diák speciális tagozaton kezdi meg iskolai tanulmányait. Adorjánon 16, Martonoson 15 tanuló indul, míg Velebiten 2 szerb diák iratkozott be az első osztályba. Magyarkanizsán tavaly 120 elsős volt, idén pedig 123. Az iskola igazgatója, Bíró Edit elmondta, a diákok létszáma az utóbbi években stagnálást mutat. Egyelőre munkaerő-fölösleggel sem kell számolniuk, ám a jövőt illetően már bizonytalan, hogy minden tanárra szükség lesz-e.

A tagozatok számát tekintve az igazgatónő elmondta, hogy osztályösszevonásra kerül sor a hetedik osztályban, a tanulók közül többen kiiratkoztak, így a három helyett csak két osztály marad. A diákok létszámcsökkenésének egyik fő oka a szülők elköltözése, kivándorlása. Magyarkanizsa speciális helyzetben van idén, hiszen a nyári hónapokban a városon áthaladó menekültek gyakran a központban lévő Zmaj épület tövében pihentek meg, a szülők pedig aggódva figyelték, hogy gyermekeiknek ősztől az iskola melletti parkban tanyázó migránsok között kell iskolába járniuk. A vásártéren kialakított pihenőhely óta ez a probléma megoldódott, de a biztonság érdekében rendőri felügyeletet kapnak az iskolához vezető úton a tanulók.

– A legutóbbi tantestületi ülésen jelen volt Lackó Róbert, a képviselő-testület elnöke, aki beszámolt az új autóbuszok vásárlásáról és a rendőri felügyeletről. A rendőrök nem az iskola területén, hanem az idevezető utakon és a környéken ügyelnek, hogy a tanulók biztonságosan megérkezzenek az iskolába – mondta az igazgatónő.

Az oromhegyesi Kis Ferenc Általános Iskola szeptember elsejétől visszakapja hajdani nevét, és Arany János-iskolaként szerepel mindenütt hivatalosan is. Ott 26 tanuló iratkozott első osztályba, ebből 14 oromhegyesi, 10 oromi és 2 tóthfalui kisdiák. Völgyesen idén először egyetlen gyermek sem indul iskolába.

Szintén megváltoztatja nevét a horgosi Október 10. Általános Iskola, amelynek horgosi épülete az alapítójának, Kárász Karolinának a nevét viseli majd, az intézmény kispiaci részlege pedig Móricz Zsigmond nevét veszi vissza.

Horgoson 33 gyermeket írattak magyar nyelvű tagozatra, szerbre pedig mindössze 2-t. Kispiacon 8 elsős diák van. Nikičić Goran iskolaigazgató elmondta, egyelőre az ötödikes osztályokkal van probléma, mivel ott 22 tanuló egyéni oktatási terv alapján követi a tantervet, kérvényezték, hogy három tagozatra osszák szét őket, mivel a törvény egyébként sem engedélyezi, hogy ennyi tanulóval egyszerre foglalkozzon az előadó tanár, ám a kérésükre még nem érkezett válasz.