2024. április 25., csütörtök

Egy tanár sem marad munka nélkül

Szabadkán 343 magyar diák kezdi meg az idén az első osztályt – Folytatódik az iskolabuszprogram

A minisztérium jóváhagyását várják az iskolák, azt követően derül majd ki, hol nyithatnak 15 tanulónál kevesebb gyermeknek osztályokat. Szabadkán kevesebb mint 350 magyar tanuló indul az idén elsőbe. Az iskolabuszprogramra az idén is számíthatnak a diákok. A hét végi zombori tárgyalást követően pedig egyelőre úgy tűnik, Szabadkán nincs munkaerő-feleslegnek számító tanár, senkit sem bocsátanak el ebben az évben.

(Fotó: Molnár Edvárd)

(Fotó: Molnár Edvárd)

Blaško Stantić, a Szabadkai Városi Tanács oktatással megbízott tagja lapunknak elmondta, ebben az évben 1236 diák indul első osztályba, ami az előző évhez viszonyítva 114-gyel több tanulót jelent. Ebből 867 szerb, 26 horvát, 343 pedig magyar nyelven tanul.

– A hétvégén derül ki, hogy összesen hány osztályt nyithatunk meg, vannak ugyanis olyan iskolák, mint például az Ivan Goran Kovačić Általános Iskola, ahol mindössze 7 tanuló kezdené az első osztályt magyar nyelven. A gond ott mutatkozik, ahol 15-nél kevesebb tanuló van, ilyen például Nosza és Ludas is, az utóbbi iskolában például csak ketten kezdik az első osztályt magyar nyelven. Még mindig a minisztérium jóváhagyását várjuk – mondta Blaško Stantić.

A középiskolát az idén 1713 diák kezdi meg. Ebből hároméves osztályokba 59-en iratkoztak magyar nyelven, négyéves szakokra pedig 567-en.

Nincs munkaerő-feleslegnek számító tanár Szabadkán

Az oktatási minisztérium honlapján megjelent egy bizonyos lista, amelyet többen azonnal az elbocsátó listaként értelmeztek. Blaško Stantić lapunknak kiemelte, csütörtöki ülésükön, amelyet Zomborban tartottak az észak- és nyugat-bácskai oktatási körzet vezetőjénél az iskolaigazgatókkal, sikerült addig tárgyalni, hogy a végeredmény kecsegtető: Szabadkán egyelőre egyetlen tanár és kisegítő személyzet sem marad munka nélkül az iskolákban.

A középiskolai tanulmányaikat kezdő diákok esetében feltűnő, hogy a legtöbben a négyéves szakokat választják, egyre kevesebben vannak azok, akik valamilyen szakmát szeretnének tanulni. Már most hiány van jó asztalosmesterekből, szobafestőkből, kőművesekből, nyomdászokból. Néhány év múlva nem lesz, aki elvégezze ezeket a munkákat, ezért a város is arra fekteti a hangsúlyt, hogy arra biztassa a tanulókat, olyan szakokat válasszanak, amelyekkel jó eséllyel munkát kaphatnak vagy adhatnak maguknak az iskola befejezésével.

– Két ilyen projektumunk is van. Az egyiket a Politechnikai Középiskola a Birografika nyomdával közösen valósítja meg. Itt a Birografika ösztöndíjat kínál fel a legsikeresebb tanulóknak, akik ott végzik gyakorlatukat, majd állandó álláslehetőséget is kínálnak nekik tanulmányaik befejeztével. A másik megbeszélés a kisbajmoki ipari park, vagyis a Szabadövezet területén tevékenykedő vállalatokkal zajlik, az ő igényeiknek megfelelően a Műszaki Szakközépiskolában nyílik új szak, az ott tanulók később a Siemensben végezhetnék a szakmai gyakorlatot, és később ott kaphatnának munkát – mondta a városi illetékes.

Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke a Szabadkán közlekedő iskolabuszok kapcsán lapunknak elmondta, maradnak a megszokott járatok, vagyis a Sándorból az Ivan Goran Kovačić, a Jovan Mikić és az Október 10. Általános Iskolákig közlekednek. Illetve a Kisbajmokból induló szintén az Ivan Goran Kovačić iskolába szállítja a gyerekeket. Ezenkívül közlekedik még Noszáról Hajdújárásra egy iskolabusz. Jerasz Anikó hozzátette, előreláthatólag a Sándorból közlekedő buszon mintegy negyvenen, a kisbajmoki buszon körülbelül tizenöten, a Noszáról közlekedőn pedig hozzávetőlegesen húszan utaznak. Ezeken a járatokon nemcsak magyar, hanem horvát és szerb nemzetiségű gyermekek is utaznak. Pontos számokat a jövő héten tudnak majd. Ezeknek a buszoknak a költségeit a szabadkai önkormányzat vállalta magára, a Magyar Nemzeti Tanács pedig a buszkísérők bérét fedezi. A VB elnöke kiemelte, a járatok pontos indulása és megállóhelyei nem változnak, az eddig is a busszal utazó gyermekek a megszokott helyen tudnak felszállni. Az új utazókat pedig szeptember elsején értesítik a tanítónők az indulások időpontjáról és a megállóhelyekről.