2024. március 29., péntek
15. ATLÉTIKAI VB, PEKING

Ivana álomhatárral jutott a dobogóra

Španović 701 centiméteres országos csúcsa bronzérmet ért – Daphne Schippers Európa-csúccsal aranyérmes 200 méteren

Ivana Španović zsinórban ötödik nagy versenyén zárt a dobogón. A sort két éve Moszkvában kezdte, amikor Szerbia első vb-érmes atlétája lett, tegnap pedig kiváló teéjesítménnyel megvédte a bronzot. Egy pillanatban úgy tűnt, a bronznál többre is képes lesz, de hiába érte el pályafutása legjobbját, ketten mégis jobbak voltak. Španović legnagyobb vigasza, hogy végre áttörte a 7 méteres álomhatárt, s ezáltal még nagyobb lelki nyugalommal készülhet a jövő évi Rio de Janeiró-i olimpiára.

Španović tizedikként ugrott az első sorozatban, és azonnal az élre állt. A 7,01 méter egyéni és országos csúcs is. Ivana a 3. sorozatig vezetett, amikor a brit Shara Proctor 707 centivel új egyéni és brit csúcsot ért el. Két sorozattal később is még úgy látszott, hogy Ivana ezüsttel zár, Proctor pedig ugyanolyan érmet nyer, mint párja, Christian Taylor, a hármasugrás amerikai bajnoka. Ezt a számítást az amerikai Tianna Bartoletta húzta keresztül, hisz az utolsó sorozatban 714 centire repült. 1987 után így először történt meg, hogy a női távolugrás dobogósai mind 7 méter fölé jutottak.

Női 200 méteren a holland Daphne Schippers második érmét nyerte a vb-n. A 100 méteren szerzett ezüst után, valamint új nagyszerű 21,63 másodperces holland csúccsal, amely egyben az idény legjobb eredménye a világon, Schippers bajnok lett. A kanyarból csak harmadikként jött ki két jamaicai mögött. Harminc méterrel a cél előtt már megelőzte a veterán Veronica Campbell-Brownt, az utolsó métereken pedig a szintén egyéni legjobbat futó Elaine Thompsont is. Schippers eredménye egyben új Európa-csúcs is. Óriási meglepetés született női 100 méter gáton. A négy amerikai közül kettő a döntőbe sem jutott, Dawn Harper bukott, Kendra Harrisont pedig téves rajt miatt kizárták. A döntőben Sharika Nelvis már az első akadályon hibázott, és lemaradt, az idény legjobbja, Brianna Rollins pedig az utolsó méteren veszítette el az érmet. Nyert a jamaicai Williams nővérek közül a fiatalabb Danielle, méghozzá új egyéni csúccsal. Még nagyobb volt a meglepetés férfi gáton, ahol a világcsúcstartó amerikai Aries Merritt, a címvédő amerikai David Oliver és három francia számított esélyesnek, végül Merritt bronzérmes lett, s nyert a két évvel ezelőtt Moszkvában bronzérmes orosz Szergej Subenkov a londoni olimpia harmadik helyezettje, a jamaicai Hansle Parchment előtt. A vb hetedik napján így Oroszország, ha egészen váratlanul is, de végre feliratkozott az aranyérmes nemzetek listájára. A női 20 kilométeres gyaloglásban kettős kínai győzelem született, amivel a vendéglátók végre megszerezték első aranyérmüket.

A vb vasárnap fejeződik be, szombaton és vasárnap pedig hét-hét számban osztanak még érmeket, de ezekben nem lesz érdekelt sem Magyarország, sem pedig Szerbia.

XV. vb, férfiak, 110 m gát: 1. Szergej Subenkov (Oroszország) 12,98, 2. Hansle Parchment (Jamaica) 13,03, 3. Aries Merritt (USA) 13,04, nők, 200 m: 1. Daphne Schippers (Hollandia) 21,63, 2. Elaine Thompson (Jamaica) 21,66, 3. Veronica Campbell-Brown (Jamaica) 21,97, 100 m gát: 1. Danielle Williams (Jamaica) 21,57, 2. Cindy Roleder (Németország) 12,59, 3. Alina Talay (Fehéroroszország) 12,66, 20 km gyaloglás: 1. Liu Hong (Kína) 1:27,45, 2. Lu Sziuzsi (Kína) 1:27,45, 3. Ludmila Olanovszka (Ukrajna) 1:28,13, távolugrás: 1. Tianna Bartoletta (USA) 714, 2. Shara Proctor (Nagy-Britannia) 707, 3. Ivana Španović 701.