2024. április 25., csütörtök
ÚJ KÖNYV

Peremlakók

A Szenttamáson meghirdetett 2014. évi Gion Nándor regénypályázat díjnyertes írását adta közre az újvidéki Forum Könyvkiadó. Mint ismeretes, a nyertes Móra Regina Peremlakók (Családtörténet a Marson) című kisregénye volt, melynek „kis” előtagja csak a terjedelemre vonatkozik. Ezt Bence Erika, a szakmai zsűri (rajta kívül Káich Katalin és Végel László) tagja állapította meg, mondván, hogy „nagyon bátor szerzői döntés volt a műforma legalsó határain egyensúlyozva regényt írni, mert egy, a formalitásokhoz jobban ragaszkodó bizottság könnyen mondhatta volna, hogy nem regény, hanem hosszabb elbeszélés”.

A Peremlakók több elbeszélői szólamot mozgat, valóságos hangzavar, amelyből a vajdasági magyar (és nem magyar) kisember (a peremlakó!) egzisztenciális segélykiáltásai hallatszanak ki – állapítja meg Bence Erika, hangsúlyozva, hogy a kisregény talán még a gioni próza világát, a jólvasaltak társadalmából kiszakadtak, kívülrekedtek sorstörténetét is felidézi bennünk.

A frissen közreadott kötet online is megrendelhető a forumliber.rs honlapon, de a nagyobb vajdasági könyvesboltokban is megvásárolható.