2024. április 19., péntek

Önállósul a Topolyai Múzeum

Szeptember 1-jétől Topolya Község Múzeuma néven működik – Hajnal Jenő, az MNT elnöke és munkatársai a topolyai önkormányzatba és a község múzeumába látogattak
A Topolyai Múzeum patinás épülete (Szabó Anikó felvétele)

A Topolyai Múzeum patinás épülete (Szabó Anikó felvétele)

2015. szeptember 1-jei dátummal önállósul a tizenhárom éves Topolyai Múzeum, amely korábban a Szabadkai Városi Múzeum keretében működő közművelődési intézményként dolgozott. Alapítójaként a Topolya községi képviselő-testületet jegyzik, az intézmény társalapítója a Magyar Nemzeti Tanács, vezetését Gazsó Hargita megbízott igazgató végzi.

– Történelmi pillanat kezdődik el szeptember 1-jével, Topolya Község Múzeuma megalakulása. Azért fontos és jelentős, mert egy olyan magyar ügyet tud képviselni ez az intézmény, olyan magyar érdekeltséget, amelyet az MNT kiemelt jelentőségű intézményként szeretett volna kezelni, de nem önálló intézmény volt, így aztán az nem fogalmazódhatott meg ekképpen. Most elérkeztünk addig a pillanatig, amikor ezek a fogalmak összeérnek. Topolya azért fontos és jelentős a nemzeti tanács számára, és személy szerint nekem is, mert az Közép-Bácskának egy olyan művelődési, oktatási és szellemi központja, amely a jövő, a perspektíva esélyét hordozza magában – fogalmazott pénteki, a Topolyai Múzeumban tett látogatásakor mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, aki munkatársai: Náray Éva, az MNT kulturális bizottságának elnöke és a topolyai Juhász Erzsébet Könyvtár igazgatója, továbbá Bábi Attila, az MNT hivatalvezetője társaságában felkereste a napok múlva immár önálló topolyai közművelődési intézményt. Az eseményen jelen volt Kislinder Gábor, Topolya polgármestere, az önkormányzat tanácsosai közül Domány Dudás Diana és Kisimre Szerda Anna, Fremond Árpád köztársasági képviselő, valamint a múzeumvezető, Gazsó Hargita és az intézmény önkéntesei.

A pénteki találkozó résztvevői (Szabó Anikó felvétele)

A pénteki találkozó résztvevői (Szabó Anikó felvétele)

– Az MNT 2012-ben állította össze azt a kulturális stratégiát, amelyet hat évre tervezett, és oda került bele, hogy az akkor tízéves, Topolyai Múzeum néven, a Szabadkai Városi Múzeum leányvállalataként működő intézmény önállósuljon. Úgy vélem, a kezdeményezés, ötlet mellett az MNT mindvégig kitartott. Örülök, hogy a község ezt magára vállalta, a képviselő-testület először elfogadta az alakulásáról szóló határozatot, majd azt követően a múzeum statútumát is. Jelenleg a szisztematizáció is elkészült, és szeptember 1-jétől Topolya Község Múzeumaként kezdjük a munkát. 23 település alkotja Topolya községet. Feladatunk az lesz, hogy mindezen települések múltjával, kulturális örökségével foglalkozzunk – fejtette ki az eseményen bevezetőjében Gazsó Hargita, aki többek között kiemelte: a jövőben háromra bővül majd a foglalkoztatottak száma a múzeumban, mely önállósulási folyamatát a Magyar Nemzeti Tanács egymillió dinárral támogatta. Jóvoltából pl. az intézmény munkatársainak mindegyike munkaterét ki tudják alakítani. Az intézményvezető arra is kitért, hogy a mai követelményeket kielégítő, látogatóbarát és interaktív tartalmakat kínáló tartalmak szervezéséhez, továbbá azoknak egy olyan internetes felületen való prezentálásához is szükséges a támogatás, amely hozzájárul a múzeumbarátok vonzásához, egyben a kulturális turizmus létrehozásához.

– A nemzeti tanács a szeptember 1-jei gördülékeny kezdethez és lehetőségeihez mérten, ahogy mostanáig, a jövőbeli munkához is szeretne támogatást nyújtani. Azért vagyunk most itt – hangsúlyozta Hajnal Jenő –, hogy a legfontosabb kulturális intézmények vezetőivel úgy tudjunk párbeszédet folytatni, hogy a jövő évi tervezésünk már kb. szeptember végére ki tudjon alakulni, s az év végi költségvetés elfogadásakor a konkrét feladatokat már a tanács elé tudjuk terjeszteni.

A folytatásban utalt arra, hogy a péntek délelőtt, a topolyai önkormányzatban folytatott megbeszélések alatt a többi között körvonalazódtak a tervek a hetvenéves topolyai könyvtárnak a jubileum apropóján való támogatásának formájáról, az intézmény nyílászáróinak cseréjére vonatkozó beruházások kivitelezésének elősegítéséről, a topolyai Művelődési Ház színháztermének felújításában való közreműködés lehetőségeiről is. Az MNT-elnök Gazsó Hargitától is információkat kért, miként segítheti a nemzeti tanács Topolya Község Múzeumának működését, fejlesztését.

– Nagyon fontos, hogy a polgármesteri beszámoló, amely a teljes községről, annak érdekeltségéről, kultúrájáról, oktatásáról is szólt, bizonyította: közösségben gondolkodnak a topolyaiak. Lényeges, hogy megszülessen ebben a közösségben az az egyetértés, amely építeni tud bennünket. Mindehhez, úgy gondolom, az MNT-nek is hozzá kell járulnia – nyilatkozta Hajnal.

Kislinder Gábor az augusztus 28-ai összejövetelen akképpen nyilatkozott: egy sikeres munka kezdeti szakaszában vagyunk, egy működő intézmény alapjainak elhelyezése történik. Felidézte az MNT-elnöknek és küldöttségének az idei évben Topolyán tett látogatásainak tartalmi jegyeit, céljait, és jellemezve a mostani tanácskozást elmondta: a 2016-os költségvetés ma került először terítékre. Tárgyaltak arról, annak milyen tételeket kellene tartalmaznia, továbbá a nemzeti tanáccsal közös irányelvek, célok is megfogalmazódtak. Topolya Község Múzeumát a folytatásban is, ahogy eddig, Topolya községi költségvetési keretéből, a társalapító, az MNT anyagi támogatása mellett fogják finanszírozni, azzal, hogy valószínűleg az idei évi kb. egymillió dináros Topolya községi költségvetésből származó pénzügyi támogatás mértékét növelni fogják.