2024. április 23., kedd

A DP vasárnap választási kampányba kezd

Pajtić szerint legkorábban április 22-én lehetnek tartományi választások

A jogszabályok miatt legkorábban 2016. április 22-én lehetnek tartományi választások, nyilatkozta pénteken Bojan Pajtić, a Demokrata Párt elnöke. Mint megjegyzi, a tartomány statútuma szerint a képviselői választásokat a képviselőház elnöke írja ki a parlament mandátumának lejárta előtt kilencven nappal, és a választásokat az azt követő hatvan napon belül kell megtartani.

– Ezek szerint a választások megtartásának legelső lehetséges dátuma április 22-e, a legvégső pedig május 22-e lenne. Helyhatósági választásokat is ugyanebben az időben tarthatnak. Ez nem politikai akarat kérdése, hanem a jogszabályoké – mondta Pajtić. Elmondása szerint a DP egyetért azzal, hogy a választásokat az első lehetséges időpontban, tehát áprilisban meg kell tartani.

– Nem akarjuk az egészet a végső határidőig elhúzni. Ennek érdekében a DP vasárnap már el is kezdi a választási kampányát – hangsúlyozta a DP elnöke.

Mint megjegyezte, Szerbiának és a pártjának is jól jönne a megmérettetés, a választásokat azonban az alkotmánnyal és a hatályos törvényekkel összhangban kell kiírni, valamint ehhez a szerb kormány lemondása is szükséges lenne. – Nagyon fontos lenne ez a lemondás, mert Aleksandar Vučić kormányzását gőg, erőszak, hozzá nem értés, valamint gazdasági és szociális romlás jellemezte. Változásokra van szükségünk – érvelt Pajtić.

Kiemelte, hogy a választási kampány ideje alatt a DP éberen figyeli majd Aleksandar Vučić „valóságshow-ját”, a kampány pedig a polgárokkal való közvetlen kommunikációra, valamint a „kilincselős kampányra” alapul majd.

A Szerb Haladó Párt közleményben válaszolt a DP elnökének bejelentésére. A közleményükben választ várnak Pajtićtól, hogy pénteken miért nem volt a munkahelyén, és miért nem tett valamit Vajdaság polgárainak az érdekében, illetve miért menekül a tartományi választások elől, ha már annyira szeretne parlamenti és helyhatósági választásokat. Az SZHP értékelése szerint a „kilincselős” kampánnyal semmit sem ér majd el, mert eddig sem tett semmit, majd felvetik a kérdést, hogy a DP komolyan gondolja-e, hogy a polgárok ajtót nyitnak azoknak, akik 16 éven keresztül csupán az oligarchákat és a párttársaikat engedték be irodáikba.