2024. április 25., csütörtök

Mintegy 1600 magyar elsős

Elkészültek a beiskolázási tanszercsomagok, folytatódik az MNT iskolabuszprogramja

Mintegy 1650 tanszercsomagot készített a magyar osztályba induló elsősöknek a Magyar Nemzeti Tanács. Az idén először a szerémségi Maradékon is sor kerül ennek a beiskolázási csomagnak az ünnepélyes átadására. Az iskolabuszok ez évben is tíz vajdasági önkormányzat területén működnek. Újdonság, hogy Verbászon magyar óvodai csoport indul, ezeket a gyerekeket is autóbusszal szállítják az óvodába, ahol anyanyelvükön foglalkoznak velük.

Petkovics Márta (Molnár Edvárd felvétele)

Petkovics Márta (Molnár Edvárd felvétele)

– Az iskolákból kapott adatok szerint a magyar elsős osztályokban 1573 diák lesz – hallottuk Petkovics Mártától, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának tagjától, aki hozzátette: végleges adatok szeptember elsején lesznek majd. Mint mondta, 1650 beiskolázási csomagot készítettek a magyar osztályok elsőseinek.

Igen gazdag csomagot állítottak össze, összesen 24 tétel szerepel benne: többféle füzet, tolltartó, vonalzókészlet, minden, ami a képzőművészethez szükséges (rajzlapok, tempera, kollázsfüzet, vízi színes stb.), a zenei neveléshez metalofont, ezenkívül labdát, ugrálókötelet, tornazsákot is kapnak a magyar osztályokban az elsősök.

Jerasz Anikó

Jerasz Anikó

– Mindenhova elmegyünk, ahol magyar első osztály nyílik, fontos a személyes találkozás a gyerekekkel, a szülőkkel. Sok helyen már augusztus 31-én, hétfőn sor kerül az elsősök ünnepélyes fogadására, másutt szeptember elsején ülnek be először ezek a kisdiákok az iskolapadba. A Magyar Nemzeti Tanács, illetve bizottságának tagjai, a konzultatív testületek tagjai adják át a kisdiákoknak a beiskolázási csomagot, találkoznak a szülőkkel – tudtuk meg Jerasz Anikótól, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnökétől.

– Az iskolabuszprogramunk folytatódik. A tavalyi évhez hasonlóan e tanévben is tíz önkormányzat területén szállítja a diákokat a busz: Szabadka, Topolya, Zombor, Apatin, Nagykikinda, Nagybecskerek község területén, továbbra is Újvidékre utaznak a pirosi diákok, azok a maradéki gyerekek, akik a tartományi székvárosban eddig is magyar osztályba jártak, és szüleik azt szeretnék, ha továbbra is itt tanulnának, a Verbász–Kúla-útvonalon is jár ez az iskolabusz, mint ahogyan a Beodra–Törökbecse-reláción is. Újdonság, hogy Verbászon szeptember elsején magyar óvodai csoport indul, őket is autóbusz szállítja az óvodába, 11 kisgyermekről van szó, s ígéret van, hogy még öt kisgyermeket ide, a magyar csoportba iratnak be a szülei. Mindenütt ül kísérő is a járművön – hallottuk Jerasz Anikótól, aki arról is szólt, hogy Szabadka város 2014-ben átvállalta az iskolabusz finanszírozását, az MNT fedezi a buszkísérők járandóságát. Topolya község szeptember elsejétől átvállalja a busz működtetésének költségeit, itt is a kísérő bérének fedezése jut az MNT-nek. Minden önkormányzatot felkerestek ez ügyben, minden polgármester részéről nyitottságot tapasztaltak, mindenütt van ígéret. Törökbecsén például azt az összeget tudják egy-egy gyerek esetében biztosítani, amely a hónapos jegy árának felel meg. Nagykikindán az önkormányzat eddig is működtetett iskolabuszokat, viszont nem egész évben, csak a téli hónapokban, az MNT beszáll a költségek fedezésébe, azzal, hogy az egész tanév folyamán szállítja majd ez a busz a gyerekeket. Mint az MNT VB-elnöke fogalmazott, minden önkormányzat másfajta alternatívát kínált fel, a nemzeti tanács partner volt ebben, és majd a gyakorlatban derül ki, hogyan működik.

Maradékon 37 év után ismét lesz magyar osztály. A maradékiak kezdeményezték ezt, a tartományi oktatási titkárság jóváhagyta, az MNT támogatta ezt, hogy újrainduljon a szerémségi faluban a magyar oktatás. Petkovics Márta elkísérte az új tanítónőt, Losonc Szintiát Maradékra.

– Az iskolában voltunk ismerkedő látogatáson, megbeszélésen, és amikor végigmentünk az utcán, lépten-nyomon megszólítottak bennünket, mindenki tudta, megérkezett az új tanítónő. A gyerekek magyar nyelvtudása igen gyönge, a tanítónőnek jóval többet kell foglalkozni velük, az MNT is amiben tud, segíteni fog. Azt szeretnénk, ha ismét meghonosodna a magyar oktatás Maradékon, ezért az óvodások szüleit szeretnénk időben megszólítani. A tanév folyamán ezeknek a szülőknek a tanítónőt is lesz alkalmuk megismerni, ha látják majd a magyar oktatás hozadékát, azt, hogy a gyerekek örömmel járnak iskolába, akkor bízom abban, hogy nem lesz gond – adott hangot a véleményének Petkovics Márta.