2024. április 16., kedd

A segély meghaladta az egymillió eurós értéket

Az UNHCR további ötmillió eurót tervez küldeni a szerbiai menekülthelyzet kezelésére

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) által nyújtott segítség – amellyel a szerb kormányt támogatta az egyre nagyobb számban érkező menekültek okozta nehézségek rendezésében – pénteken elérte az egymillió eurót.

Naponta 3000 ember érkezik az ország területére (Fotó: Molnár Edvárd)

Naponta 3000 ember érkezik az ország területére (Fotó: Molnár Edvárd)

Június kezdete óta a Szerbia területén tartózkodó menekülteknek élelmiszert és vizet osztanak, illetve tisztálkodási szereket. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága által elkülönített pénzből a Szerbiai Vöröskereszt és más szervezetek végzik ezeknek a segélycsomagoknak az elosztását. Továbbá ebből a pénzből vásárolják az összes szükséges gyógyszert és egészségügyi kelléket, amelyet a dán menekültügyi bizottság szállít Szerbiába.

Az UNHCR közleményében kiemeli, az általa elkülönített pénzből támogatást nyújtottak a szerb kormánynak, illetve a Menekültügyi Főbiztosságnak, amikor számítógépeket és más műszaki felszerelést, bútort és más szükséges kelléket vásárolt, hogy kiszélesíthessék és megerősíthessék a preševói befogadóközpontot. A belügyminisztériumnak csütörtökön újabb berendezést adott át. Eddig az UNHCR egymillió euró értékben nyújtott segítséget Szerbiának. Az UNHCR közleményében az is szerepel, hogy újabb ötmillió euró elkülönítését tervezi a menekülthelyzet humánus kezelésére.

A szerb kormány és az UNHCR, valamint más ENSZ-ügynökség közötti együttműködés gyors és hatékony, hangsúlyozza a szervezet. Emlékeztetett, hogy augusztus 22-e és 23-a között, amikor a nagy menekülthullám Macedóniából Szerbiába érkezett, szervezetük újabb mennyiségű vízzel és tartósított élelmiszerrel, magas energiatartalmú keksszel, tisztálkodószerekkel és gyógyszerekkel töltötte fel a készleteket. Továbbra is figyeli az eseményeket, hogy abban a pillanatban, amikor szükség mutatkozik, reagálhasson.

Figyelembe véve, hogy naponta 3000 ember érkezik az ország területére, az UNHCR újabb élelmiszerkészletekkel készül, hogy pótolja a szerbiai piacon található készleteket. És tekintettel arra, hogy a menekültekkel egyre több gyermek érkezik, és az ősz is közeleg, a humanitárius segélycsomagokat a szükségleteknek megfelelően állítják össze, amelyekben az élelmiszer mellé a gyermekek ellátásához szükséges kellékeket, takarót és más téli tárgyakat is csomagolnak majd.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának irodáját 1976-ban nyitották meg. 1992-től Szerbiában segítséget nyújtott a menekültek elhelyezésében és integrációjában, akkor 500 millió eurót fordított a gondok megoldására.