2024. április 25., csütörtök

Görögországba Bulgárián át?

A Macedóniában meghirdetett rendkívüli állapot miatt olyan hírek keltek szárnyra, hogy a Görögországba induló nyaralók Macedóniát megkerülve, Bulgárián át juthatnak el kitűzött célpontjukig. A sajtóban megjelent információk tisztázása érdekében felkértük Aleksandar Vranićot, az újvidéki Elnos Tours utazási iroda igazgatóját, oszlassa el a kételyeket.

A macedón kormány múlt csütörtökön rendkívüli állapotot hirdetett ki a balkáni országba érkező migránstömegek miatt. A legtöbb migráns a Szaloniki–Szkopje vasútvonalat használja arra, hogy Görögországból Macedóniába, majd onnan Szerbiába jusson. A macedón–görög határ melletti Gyevgyelija városkában naponta több mint ezren próbálnak feljutni a szerelvényekre. A legtöbben azért választják a vasutat, mert a vonatjegy sokkal olcsóbb a buszjegynél vagy a taxisok fuvardíjánál.

A Macedóniában kialakult helyzet következtében felmerülő kérdés ügyében kerestük fel Aleksandar Vranićot, az újvidéki Elnos Tours utazási iroda igazgatóját. Választ kerestünk arra, hogy a kialakult helyzet milyen hatással van az utazási irodák által szervezett görögországi nyaralásokra, vajon az utazás több időt vesz igénybe az esetleges kerülőút miatt? Az említett utazási iroda igazgatóját megkértük, ossza meg velünk a turisztikai szezon végére szerzett tapasztalatait is. Az érdekelt bennünket, vajon érezhető volt-e a Görögországot sújtó gazdasági válságnak az idegenforgalomra gyakorolt hatása?

A görögországi gazdasági válság sem volt komolyabb hatással az idegenforgalomra (Fotó: Ótos András illusztrációja)

A görögországi gazdasági válság sem volt komolyabb hatással az idegenforgalomra (Fotó: Ótos András illusztrációja)

– A napokban kialakult helyzet kapcsán keletkezett gondok abból adódtak, hogy nem olvassuk el figyelmesen a sajtót. A macedón–görög vasúti határátkelőhely lezárása nem jelenti azt, hogy az utasok gépjárművel nem juthatnak el Görögországba. Ezt értelmezték az emberek úgy, ahogy értelmezték. Macedónia nem azért hirdette ki a rendkívüli állapotot, mert tényleg rendkívüli a helyzet, hanem azért, hogy megkapja a katonaság segítségét. Ez volt az egyetlen olyan kisebb dilemma, amely a nyári szezon vége előtt felmerült – mondta Aleksandar Vranić.

– Néhányan szerették volna lemondani tervezett utazásukat. Az említett utasoknak ezek után megbízható információkkal szolgáltunk az ügyben. Azok, akik így sem értették meg a különbséget a vasúti átkelőhely és a gépjárművek részére fenntartott átkelőhely között, tanácsokkal szolgáltunk, hogyan tegyék meg ezt az utat Bulgária felé.

Az utazás időtartama májusban volt kérdéses a kumanovói incidensek miatt. Abban az időszakban az utazási irodák 6-7 napon át Bulgárián keresztül szervezték meg a Görögországba vezető utakat, de az Elnos idegenforgalmi iroda buszai az említett időszakban is a megszokott útvonalon haladtak – hallottuk az igazgatótól.

A görögországi válság nem volt komolyabb hatással az idegenforgalomra, az idény java része elmúlt, mintha semmi sem történt volna. Az üres boltok, bárminek a hiánya tévesen felröppent újságírói hírek sorozata volt. Az üdülőhelyeken minden ugyanúgy zajlott, mint az előző években. Az utasok körében érezhető volt valamiféle kisebb aggodalom, és különböző kérdések merültek fel a médiahíresztelések hatására. Az Elnos utazási irodában nem történt lemondás, semmilyen következményt nem érzékeltünk, az utasok elmentek és ugyanúgy visszajöttek, mint a korábbi években. A krízis tulajdonképpen a görögöket érintette, akik nem tudtak készpénzt felvenni a bankokból, viszont az állam továbbra is zökkenőmentesen funkcionált, üzemanyagból egy pillanatig sem volt hiány, az ellátás teljesen normálisan zajlott, az árak pedig ugyanazok, vagy még alacsonyabbak lettek. A helyiek voltak azok, akik nem látogattak el néhány napra, illetve hétvégére a különböző üdülőhelyekre, ennek következtében voltak üres kávézók és éttermek, de a kialakult helyzetnek a külföldi, illetve a szerbiai turistákra semmilyen következménye nem volt – nyilatkozta az utazási iroda igazgatója.