2024. április 19., péntek
LABDARÚGÁS - BAJNOKOK LIGÁJA

Megtelt a stadion, de ez még nem elég

A Partizan az Európa-ligában folytatja idei nemzetközi szereplését

Amikor a Videoton a BL harmadik selejtezőkörében a BATE csapatát kapta ellenfélül, a labdajáték tapasztaltabb követői sejtették, hogy a fehérváriakra nagyon kemény ellenfél vár. Már csak azért is, mert a fehéroroszok az utóbbi években a kiírás főtábláján szerepeltek, így tehát a tapasztalat az ő oldalukon állt. A rossz sejtések aztán be is igazolódtak, de kiderült, hogy a BATE közel sem az a csapat, amely az előző években volt, tehát igenis legyőzhetőek.

A Partizan így joggal reménykedett, amikor pont a BATE Boriszovot kapta a playoffkörben, hiszen megközelítőleg hasonló erejű ellenféllel kellett farkasszemet néznie, a belgrádiak soraiban ráadásul több utánpótlás-világbajnok szerepel, akiknek a lendülete döntőnek bizonyulhatott volna. Az első meccsen, Boriszovban a fiatal Živkovićnak ordító helyzetei voltak, de nem használta ki őket. S ez szerdán megbosszulta magát, mert a 25. percben a fehéroroszok egy jól begyakorolt ellentámadás után megszerezték a vezetést, s innentől kezdve már csak a legvérmesebb Sírásók hittek a sikerben. Igaz, hogy a második félidőben a szerbek „megették” az ellenfelüket, az is igaz, hogy a 74. percben egy öngóllal kiegyenlítettek, és a 93. percben Šaponjić látványos ollózása révén a győzelmet is megszerezték, de mindez nem volt elég a BATE ellen, a fehéroroszok az idegenben lőtt góllal továbbjutottak. Szertefoszlottak az álmok, hogy 2003 és 2010 után a Partizan ismét a legrangosabb klubmegmérettetés főtábláján legyen, de nem kell elfeledni, hogy akkor az angol Newcastle-t és a belga Anderlechtet ütötték ki a fekete-fehérek, tehát sokkal rangosabb ellenfelet, így talán reális is, hogy ebben az évben az Európa-ligában próbáljanak szerencsét, s a jövőt tekintve immár tudhatják, ez még nem elég:

Ezen a meccsen is megmutattuk, hogy csapatunk igenis jó, és úgy tartom, ha a mérkőzés elején is úgy játszunk, mint az utolsó 20 percben, akkor most BL-résztvevők lennénk. A két ellenfél között árnyalatok döntöttek, számunkra pedig az marad, hogy mindebből levonjuk a tanulságokat, s tudásunk legjavát adjuk az Európa-ligában. Ez a fiatal nemzedék mindent megtesz azért, hogy ne csak mellékszerep jusson neki a nemzetközi porondon, és ha ebben a ritmusban folytatjuk, akár jó eredményt is elérhetünk – nyilatkozta a mérkőzés után Zoran Milinković vezetőedző.

Az El sorsolását ma tartják meg, ettől függetlenül a Partizanra legalább hat meccs vár a nemzetközi porondon. Sok szerencsét kell kívánni nekik, meg jó játékot, mert bizony szerdán szívszorító érzés volt, hogy a Partizan stadionjában 30 ezer torok szurkolt egyszerre. Jó hír, hogy ismét megtelhet egy stadion Szerbiában, s ez csak jót tesz az itteni focinak.

Messié az Év Játékosa díj

A címvédő Barcelona a német bajnoki negyedik Bayer Leverkusennel, az olasz második Romával, illetve a selejtezőben a Videotont és a Partizant búcsúztató fehérorosz BATE Boriszovval került egy csoportba a labdarúgó Bajnokok Ligájában. A csoportküzdelmeket szeptember 15. és december 9. között rendezik, az első két helyezett jut tovább. A nyolcaddöntős összecsapásokra február 16. és március 16. között kerül sor, a negyeddöntő párharcait április 5. és 13. között bonyolítják le, míg az elődöntőket április 26. és május 4. között rendezik meg.

A finálé május 28-án Milánóban lesz.

A csoport: PSG, Real Madrid, Sahtar Donyeck, Malmö. B csoport: PSV Eindhoven, Man. Utd., CSZKA Moszkva, Wolfsburg. C csoport: Benfica, Atlético Madrid, Galatasaray, Asztana. D csoport: Juventus, Manchester City, Sevilla, Borussia Mönchengladbach. E csoport: Barcelona, Bayer, Roma, BATE Boriszov. F csoport: Bayern München, Arsenal, Olimpiakosz, Dinamo Zagreb. G csoport: Chelsea, Porto, Dinamo Kijev, Maccabi Tel-Aviv. H csoport: Zenit, Valencia, Lyon, Gent.

A Bajnokok Ligája csoportkörének sorsolása után megválasztották az UEFA Év Játékosát is: a díjat 2011 után ismét a Barcelona argentin kiválósága, Lionel Messi érdemelte ki. A nőknél a német Célia Šašić nyert.