2024. április 18., csütörtök

A dzsihadisták kétszáz kilométeres partszakaszt foglaltak el Líbiában

Mintegy kétszáz kilométeres partszakaszt foglaltak el az elmúlt hetekben az Iszlám Állam (IÁ) fegyveresei a líbiai Szirt város térségében – mondta Bernardino León, a világszervezet líbiai különmegbízottja az ENSZ BT-nak tett jelentésében. Felhívta a figyelmet arra, hogy a legutóbbi, július közepén tett jelentésében még az szerepelt, hogy a dszihadista terrorszervezet elfoglalta a stratégiai fontosságú Szirtet, de mostanra már a tőle keletre és nyugatra elterülő, kétszáz kilométernél hosszabb partszakaszt tartanak ellenőrzésük alatt.

A különmegbízott arra figyelmeztetett, hogy az IÁ komoly és valós veszélyt jelent Líbiára. A biztonsági erők, illetve ottani fegyveres csoportok ezzel teljesen tisztában vannak, de meg kell érteniük, hogy az IÁ megfékezésére irányuló erőfeszítéseik nem lesznek hatékonyak az összefogásuk nélkül.

A polgárháború sújtotta orsazágban Moammer Kadhafi 2011-es megölése óta káosz uralkodik: jelenleg két kormány és két parlament működik. Az ENSZ két héttel ezelőtt tárgyalóasztalhoz ültette Genfben a két rivális hatalom képviselőit, de a diplomáciát felülírta a tárgyalásokról távol maradt fegyveres csoportok egymás közötti harca. Az IÁ a két rivális kormány harca miatt kialakult káoszt használta ki, hogy megvesse a lábát az észak-afrikai országban. A fővárostól, Tripolitól mintegy 500 kilométerre keletre fekvő Szirtet az év elején foglalta el.

Líbia nemzetközileg elismert, Tobrukban székelő kormánya szerint az IÁ népirtást folytat Szirtben, tucatszám gyilkolja az ártatlan civileket. A kabinet tíz nappal ezelőtt felszólította az arab országokat, hogy mérjenek légicsapásokat a dzsihadista szervezet állásaira.