2024. április 20., szombat

Röszkénél a helyzet változatlan

(fotó: MTI)

(fotó: MTI)

Nem szűnik a menekültáradat Röszkénél, továbbra is folyamatosan érkeznek – fényes nappal is – a migránsok a zöldhatáron, többségében a sínek mentén, mások a drótakadályon át. Újabb rekord dőlt meg szerdán, 3241 illegális bevándorlóval szemben intézkedtek szerdán a rendőrök. A röszkei gyűjtőállomás túlzsúfolt, sátorállítással próbáltak segíteni a helyzeten. A tudósítások szerint az illegális határátkelők nem mindig együttműködőek, sokan közülük szeretnék elkerülni az ujjlenyomatvételt és a regisztrációt. A feszültség tovább fokozódott részükről, miután értesültek Angela Merkel német kancellár szerdai kijelentéséről, hogy a szíriai menekülteket automatikusan befogadják.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter tegnapi sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy az illegális határátkelőknek mindössze 10 százaléka működik együtt a magyar hatóságokkal. A tárcavezető az illegális bevándorlás témájában elmondta, hogy a magyar kormány szerint – az elmúlt 48 órában történtek fényében – szükség lesz a honvédségre a határ védelméhez. Az ehhez szükséges jogszabályi feltételekről zajlik a kodifikációs munka. Beszámolt, hogy konzultáltak a német kormánnyal a Szíriából érkezők ügyében, amellyel kapcsolatban Berlin arról tájékoztatott, hogy a Szíriából érkező menekültek kérelmét is elbírálják a német hatóságok, ezt csak időben halasztják el. Ezek szerint nincs automatikus befogadás a szíriaiak részére sem.

A menekültek regisztráció miatti türelmetlenségét jelzi, hogy az M1 köztelevízió tudósítója szerint szerda este mintegy 200-250 migráns szaladt szét Röszkénél. A beszámoló szerint a gyűjtőponton több száz migráns várakozott arra, hogy a Röszkén lévő hangárba szállítsák őket a regisztrációhoz. Egy részük úgy döntött, nem vár tovább, és szétszéledt. A tudósító hozzátette: a környéken kukorica- és napraforgóföldek vannak, ahol el tudnak bújni. A szétszéledők közül mintegy százhúszat sikerült begyűjteni szerda este Szentmihálynál a rendőröknek és a polgárőröknek.

A szegedma.hu információi szerint a röszkei hangárban mintegy 3000 migráns lehetett tegnap, szeged utcáin is egyre több migráns járt-kelt, rendőrségi buszokkal nagy tömegekben szállítják őket az állomásra, ahonnan a Debrecenbe induló vasúti kocsikban indulhatnak tovább a menekülttáborba.