2024. március 29., péntek

A végrehajtó hatalomról tettek fel kérdéseket a parlamentben

Az ellenzéki parlamenti pártok tegnap azt követelték Aleksandar Vučić szerb kormányfőtől, hogy magyarázza meg, milyen végrehajtó hatalmat kap majd a koszovói szerb községek közössége. Mivel a Szerbiai Képviselőházban tegnap is elmaradt az a napirendi pont, amelyen képviselői kérdéseket lehet feltenni a szerb kormánynak, a parlamenti ellenzék a Szerbiai Képviselőház csarnokában, az újságírók előtt tette fel kérdéseit.

Borislav Stefanović, a Demokrata Párt frakciófőnöke arra vár választ, hogy a koszovói szerb községek közösségének milyen végrehajtó hatalma lesz, kinevezhet-e majd igazgatókat kórházak és iskolák élére, valamint melyik ország törvényei alapján állítják majd össze az iskolai tananyagokat. Stefanović, aki egyébként a belgrádi tárgyalócsoport korábbi vezetője volt, arra is kíváncsi volt, hogy mi lesz a sorsa a Koszovóban rekedt szerbiai állami és magántulajdonoknak, valamint rákérdezett, hogy a brüsszeli megállapodással Szerbia kapott-e egy hónapnyi pihenőidőt, hogy megalapíthassa a közösség statútumát.

Zoran Živković, az Új Párt elnöke arra a kérdésre vár választ, hogy kinek az alkotmánya és törvényei szerint lesz megalakítva a koszovói szerb községek közössége, valamint a koszovói szerbek miként lesznek általa jobban védve a jelenleginél, amikor is egyáltalán nincsenek védve. – Huszonhat olyan egyesületet ismerek, amelyiknek saját lobogója, címere és elnöke van. Mindez semmit sem jelent – vélekedett a pártelnök.

A megegyezés értelmében a szerb községek közösségének döntési joga lesz a brüsszeli megállapodásnak mind a négy pontjában – az egészség- és oktatásügytől kezdve a város-, illetve területrendezésen és gazdasági fejlődésen keresztül egészen addig, hogy Szerbiától anyagi támogatást kaphat. A szerb községek közösségének lesz elnöke, alelnöke, képviselő-testülete, tanácsa, címere és zászlója. A közösség elnöke nemcsak a koszovói intézményekben képviseli a koszovói szerbeket, hanem a nemzetközi intézményekben is. A közösséget Szerbia adók és járulékok nélkül pénzelheti, a közösség munkatársainak pedig állami hivatalnok státusz jár.