2024. április 25., csütörtök

„Korrektül viszonyulunk hozzájuk”

Szerbia számára 1,5 millió eurót hagyott jóvá az Európai Bizottság a menekülthelyzet kezelésére

Szerbia korrektül viszonyul a menekültekhez, aminek az a következménye, hogy nem alakulnak ki incidensek az ország területén. Az illetékes szervek eddig még nem találtak a migránsoknál semmi olyasmit, amiből terrorista akcióra lehetne következtetni. Hozzáállásáért az Európai Unió dicséretben részesítette Szerbiát, emelte ki Bratislav Gašić védelmi miniszter. Denis Keefe, Nagy-Britannia szerbiai nagykövete is azt mondta tegnap, hogy Szerbia emberségesen és európai módon viszonyul a menekültekhez, éppen ezért örömét fejezte ki, hogy az Európai Bizottság további 1,5 millió eurót hagyott jóvá Szerbia számára a menekültügy kezelésére. A menekültáradat nem csupán Szerbia gondja, hanem az egész kontinenst sújtja, tette hozzá.

A Balkán-félszigeten egyre nagyobb méreteket öltő gondok kezelését az amerikai Catholic Relief Services humanitárius szervezet is támogatja. Ezúttal 700 ezer dollárt különített el Görögország, Macedónia és Szerbia területén tartózkodó közel-keleti, ázsiai és afrikai menekültek helyzetének megsegítésére. Ebből 500 ezer dollárt csak a Szerbia területén tartózkodó menekültekre fordítják majd, tudtuk meg a szervezet közleményéből. Az amerikai szervezet július és augusztus folyamán több mint 100 ezer dollár gyorssegélyt utalt át, amit a Caritas, a Balkáni Migrációs Központ, a Čovekoljulje szervezettel együtt a terepen élelmiszerre, tisztálkodási szerekre, vizesblokkok kialakítására fordított Magyarkanizsán, Belgrádban és Zaječarban.

A GENFI EGYEZMÉNY SZERINT

Bratislav Gašić rámutatott, az Európai Unió irányából az elmúlt egy hónapban csak elismerő szavakkal illetik Szerbiát. Mint kiemelik, a genfi egyezményt tiszteletben tartva gondoskodik az ország területén tartózkodó menekültekről.

– Jelen pillanatban éppen annak köszönhetően, ahogy a menekültekre gondot viselünk, a környező országokkal ellentétben, nálunk még nem történt semmiféle incidens – mondta a védelmi miniszter. Minden menekültet, aki átlépi a határt, bejegyeznek, ujjlenyomatot veszne tőlük, ami után 48 órát kapnak arra, hogy vagy elhagyják az országot, vagy menedékjoghoz folyamodjanak, részletezte. Kiemelte, a Miratovačko polje-i befogadó központban leellenőrzik a menekültek csomagjait, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy nem hoztak az ország területére semmilyen törvényellenes tárgyat, majd hozzátette, hogy eddig nem találtak olyan tárgyat, amely egy terrortámadás eszközévé is válhatna.

ÚJABB MENEKÜLTÁRADAT

Görögország északi határától Szerbia déli határáig a Macedónián át történő menekültszállítás zavartalanul folyik. Az UNHCR (Egyesült Nemzetek Szervezetének Menekültügyi Főbiztossága) és a Vöröskereszt becslései szerint a tabanovcei határátkelőig megközelítőleg 3000 menekültek szállítottak tegnap. A gyevgyelijai vasútállomása adatai szerint tegnap reggel Tabanovciról egy különvonat indult 700 menekülttel, még a rendes járaton további 500 menekültre számítottak.

Görögország időszakosan, százával engedi át a menekülteket Macedónia határa felé. A macedón rendőrök és katonaság uralja a helyzetet.

AZ EGYHÁZ IS FELAJÁNLOTTA A SEGÍTSÉGÉT

A szerb pravoszláv egyház együttérzését fejezte ki a szíriai, iraki és más államokból származó áldozatok iránt, és továbbra is arra buzdítja a polgárokat, valamint a államvezetőséget, hogy nyújtsanak segítséget ezeknek az embereknek. A pravoszláv egyház a Čovekoljublje segélyszervezeten keresztül vesz részt a segélycsomagok kiosztásában.

– Ahogy a Čovekoljublje, úgy a szerb pravoszláv egyház is évtizedek óta nyújt segítséget több százezer hazai menekült családnak. Ugyanezzel a szeretettel kínálja fel segítségét az SZPE Szíria és Irak áldozatainak, csakúgy mint minden közel-keleti, ázsiai és afrikai áldozatnak is – áll a pravoszláv egyház közleményében.