2024. március 29., péntek

Külön buszokon utaznak a diákok

A kormány helyett a magyarkanizsai önkormányzat és a buszvállalat oldotta meg a problémát

Az elmúlt hetekben a Magyarkanizsa községbeli szülők aggodalmuknak adtak hangot, hogy gyermekeiknek az ideérkező migránsokkal kell szeptember elsejétől mindennap együtt utazniuk az autóbuszokon. A szülőket elsősorban a higiénia és a menekültek egészségi állapota aggasztja, amely esetleg gyermekeiket is veszélyeztetheti. A szülők aláírásgyűjtésbe kezdtek, amelyben követelték a szerb kormánytól, hogy biztosítsanak külön autóbuszokat az utazó diákok számára. Az alig egy héttel ezelőtti magyarkanizsai látogatásán Aleksandar Vulin szociális ügyi miniszter kijelentette, hogy nem tervezik elkülöníteni a diákokat a menekültektől, nem érti a szülők felháborodásának okát.

Az EnKa Putnički közlekedési vállalat és a helyi önkormányzat azonban helyénvalónak találta a polgárok követelését, és csütörtökön délelőtt hivatalosan is bemutatták azokat a Németországból hozott, felújított autóbuszokat, amelyek a diákokat szállítják a környező iskolákba.

– Az önkormányzat az elmúlt két hónapban azon dolgozott, hogy a diákok szeptember elsejétől biztonságosan közlekedhessenek. Egyetértünk az összes szülővel, akik megfogalmazták és aláírták a szerb kormányt megszólító internetes petíciót – mondta dr. Bimbó Mihály polgármester, munkájuk eredményeként pedig öt autóbuszt tudott vásárolni az EnKa Putnički magánvállalat az önkormányzat segítségével.

A cég igazgatója, Miroslav Zelen elmondta, ez az első lépés, hogy a jövőben mindent megtegyenek nemcsak a diákok, hanem a községbeli polgárok biztonságos utaztatásának érdekében is, elképzelhető, hogy a vállalat további autóbuszokat is vásárol majd.

Lackó Róbert, a községi képviselő-testület elnöke elmondta: Huzsvár Ervin alpolgármesterrel felkeresték a Suboticatrans vezetőit is, akik azt mondták, nincs lehetőségük új autóbuszok vásárlására, de ígéretet tettek arra, hogy az autóbuszok tisztaságára fokozottabban figyelnek, és naponta fertőtlenítik azokat. Lackó hozzátette, az ígéret betartására felügyelőket küldenek a terepre, akik majd naponta figyelemmel kísérik a diákok utaztatását. Ezenkívül arról is beszámolt, hogy szeptember elsejétől a község minden óvodája és iskolája rendőri felügyeletet kap.

A községben tartózkodó menekültekkel kapcsolatban Lackó Róbert elmondta, hogy Magyarkanizsán, Martonoson és Horgoson történtek előrelépések, egyik település központjában sem tartózkodnak már tömegesen, a vásártéri pihenőhelyről és a más községekből érkező autóbuszok is egyenesen Horgos határába szállítják őket. Egyelőre még a Kamarás-erdő és a régi vasútállomás környéke kritikus, de ígérete szerint a helyzet ott is napokon belül javulni fog.

Branislav Bugarski a menekültekkel beszélgetett

Branislav Bugarski a menekültekkel beszélgetett

Tegnap Branislav Bugarski tartományi régióközi együttműködési és helyi önkormányzati titkár látogatást tett a Magyarkanizsán kialakított pihenőhelyen, ahol átlagosan mintegy ötszáz menekült tartózkodik, de az állandó mozgás miatt a számuk folyamatosan változik. Bugarski 35 tonna élelmiszert ígért a migránsok ellátására, és arról is beszélt, hogy a téli időszakban érkező migránsok fogadására is fel kell készülni.

– Ezzel a 35 tonna élelmiszercsomaggal nemcsak a bajbajutottakon segítünk, hanem a helyi önkormányzat helyzetét is megkönnyítjük. Szerbiának aktívan részt kell vennie a menekültek alapvető ellátásnak biztosításában. A kormánnyal is tárgyalásokat folytatunk, hogy a tél beköszöntével is megteremtsük az alapvető ellátási feltételeket – mondta Bugarski.