2024. április 25., csütörtök

Tartományi segítség a délszláv háborús menekülteknek

Otthonteremtést célzó támogatás 61 Vajdaságban élő családnak

Bojan Pajtić tartományi kormányfő és Radomir Kukobat, a Menekült, Elüldözött és Széttelepített Személyek Segélyalapjának igazgatója a kilencvenes évek délszláv háborúi elől menekült, Vajdaságban letelepedett embereknek nyújtott át otthonteremtést támogató szerződéseket Csúrogon. A tegnapi eseményen 16 falusi ház megvásárlását és 45 ház megépítéséhez szükséges építőanyag beszerzését célzó tartományi támogatásról szóló szerződéseket adtak át.
Pajtić elmondta, hogy a 22 millió dináros támogatásnak köszönhetően 61 család lakhatási gondjait oldják meg. Jelenleg Szerbia területén 35 ezer menekültstátussal rendelkező személy él, és közülük 18 ezer, azaz valamivel több mint a felük Vajdaságban van. A kilencvenes években valamivel több mint 200 ezer menekült érkezett Bosznia-Hercegovinából és Horvátországból. Vajdaság lakosságának mintegy 10 százaléka menekült – mutatott rá a tartományi kormányfő.
– A Menekült, Elüldözött és Széttelepített Személyek Segélyalap 2007-ben kezdte meg működését és azóta 1021 menekült család otthonteremtéséről gondoskodtak. Négyszáztizenhat család kapott segítséget falusi házak megvásárlásához, és több mint 600 családnak az építőanyag beszerzésében nyújtottak segítséget – mondta Kukobat.
A szerződések átadásakor Novka Mojić tartományi egészségügyi, szociálpolitikai és népesedéspolitikai titkárhelyettes is jelen volt.