2024. április 20., szombat

Decemberben beköszönhet a Jaguár

A beruházás részleteiről várhatóan az év végén írja alá a szerződést Pozsony és az indiai Tata Motors családjába tartozó, luxusautókat gyártó brit Land Rover, amely Szlovákiában szándékozza felépíteni kelet-európai gyártóközpontját. A cég és a fogadó ország szándéka komoly, hiszen képviselőik a minap már aláírták a gyárépítési szándéknyilatkozatot, amely alapján az érintettek hozzá is kezdtek a megvalósíthatósági tanulmány elkészítéséhez.

A helyszín kiválasztását komoly sikernek tartja a Robert Fico miniszterelnök vezette kormány, hiszen az üzletért folytatott versenyben Szlovákiának a régió éllovas gazdaságát, Lengyelországot is sikerült megelőznie.

Hírek szerint a hatalmas üzemkomplexum a délnyugat-szlovákiai Nyitra régiójában található ipari park négyszáz hektáros telkén épülhet fel; a beruházás értékét 1,3-1,4 milliárd euróra becsülik. A várhatóan 300 ezres éves kapacitású gyár – a beszállítói kört is hozzászámolva – csaknem nyolcezer új munkahelyet teremthet, és jelentősen erősítheti a helyi feldolgozóipart, illetve a gazdaság lendületét.

A telepen gyártandó Jaguar és Land Rover márkájú autók ráadásul a prémium kategóriába tartoznak. A Szlovákiában 1991 óta üzemmel rendelkező Volkswagen már évek óta itt gyártja a szintén felső kategóriába tartozó Porsche Cayenne vagy épp a VW Touareg típusú gépkocsijait.

Ha valóban sikerül megkötni a szerződést a Land Roverrel, a cég első autói már 2018-ban le is gördülhetnének a szlovákiai gyártósorról. A Land Rover Jaguar egyébként tavaly 460 ezer autót gyártott, idei célja a félmillió elérése. Mindenekelőtt a három nagy német luxusmárkával, az Audival, a BMW-vel és a Mercedesszel kívánja felvenni a versenyt, ami nem lesz könnyű, mivel ezek a vállalatok évente egyenként csaknem kétmillió járművet adnak el.

Az új üzem a remények szerint érezhetően javít a nyitrai térség munkanélküliségi statisztikáin. Sőt, nagyon valószínű, hogy képzett munkaerőt kell csábítani a helyszínre távolabbi vidékekről is. Ez nem lesz könnyű, hiszen az országban már három nagy autógyártó is működik, amelyek időnként bővítik termelési kapacitásaikat, és folyamatosan vadásznak a jó munkaerőre.

Az iparág mára a szlovák gazdaság húzóágazatává vált. A német Volkswagen, a dél-koreai Kia Motors és a francia Peugeot Citroën szintén több ezer alkalmazottat foglalkoztatnak szlovákiai telepeiken, de további tízezreknek adnak munkát a beszállító cégeiken keresztül.

A három világcég tavaly összesen mintegy 970 ezer gépkocsit gyártott pozsonyi, nagyszombati és a Zsolnához közeli vágtapolcainak (Teplička nad Váhom) üzemcsarnokaiban. Ez a mennyiség első helyet biztosít Szlovákiának a száz lakosra jutó, legyártott autók terén.

Pozsony kiemelt beruházásként tekint az új gyárépítésre, s vélhetően több százmillió euróval kívánja támogatni. A korábbi, hasonló programok megvalósítása sem volt olcsó mulatság. Annak idején a Kia kegyeit legalább 230 millió euró, a Peugeot Citroënét pedig csaknem 170 millió euró segítségével sikerült elnyernie az államnak.