2024. április 23., kedd

Helyhiánnyal küzdenek a zeneiskolában

A 2016-ban ötvenéves Topolyai Alapfokú Zeneiskolában több mint 300 növendék tanul az új tanévben – Szeptember 9-én tartják meg a felvételi vizsga második körét

A júniusi sikeres felvételi vizsgát követően, ahol ötven leendő növendék nyert felvételt, háromszáztízre növekedett azon tanulók száma, akik 25 tanár közreműködésével a 2015/2016-os tanévben a Topolyai Alapfokú Zeneiskolában tanulnak majd. Az intézmény 2016-ban ünnepli fennállásának ötvenedik évfordulóját. Nem valósultak meg azonban a tanintézmény munkaközösségének tervei, hogy a jubileumra újabb két kisebb tantermet létesítsenek a zenede topolyai anyaintézményében, ahol jelenleg 280 diák tanul.

– A helyhiány okán még szombaton egész nap, sőt vasárnap is folyik nálunk oktatás. Mindenekelőtt a zeneiskola topolyai épületének bővítésére vonatkoznak közeljövőbeli legfőbb célkitűzéseink. A topolyai intézményben legutóbb 2001-ben volt építkezés, amely során bővült a tantermeink száma két kisebb helyiséggel. Jelenleg öt tanteremben folyhat a növendékek képzése Topolyán, a számuk azonban 280, így aztán csak nagy nehézségek árán tudjuk mindezt megszervezni. Hét évvel ezelőtt született ötletterv a zenedei komplexum építésére, bővítésére. A tervezet egy részének megvalósítását már az elmúlt tanévben szerettük volna elkezdeni. Célkitűzésünk továbbra is az, hogy a tizenhárom évvel ezelőtt kivitelezett épületrész folytatásában újabb két kisebb helyiséget létesítsünk. Ezáltal hétre növekedne a tantermek száma. Sajnos a 2014/2015-ös tanévben nem kezdődhetett meg az építkezés, amely hárommillió dinár értékű, ugyanis nem érkeztek meg a szükséges építési engedélyek. Reméljük, a topolyai önkormányzat és a helyi közösség a folytatásban partnereink lesznek, hogy sikerre vigyük az ügyet. A beruházáshoz támogatókat keresünk, de természetesen saját eszközökkel is hozzájárulnánk a kivitelezéshez – osztotta meg lapunkkal Diósi Rózsa igazgató, aki arról is beszámolt: a nyári szünidő alatt érkezett értesítés a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Közösségi Titkárságtól, hogy a zenede 220 000 dináros céleszköz-támogatást nyert, amelyből az intézmény új számítógépet, vetítőt és vásznat, továbbá fénymásolót vásárolhat.

FELVÉTELI VIZSGA ÉS ZONGORATÁBOR

Az érdeklődő leendő növendékeket és szüleiket a Topolyai Alapfokú Zeneiskolába szeptember 9-én 18 órára várják a felvételi vizsga őszi, második körére. Kilenc tanszakon folyik a zenedében az oktatás: a diákok harmonika, fuvola, cselló, zongora, hegedű, gitár, szólóének, valamint ütős és klarinét tanszakon tanulhatnak. A szeptemberi felvételi vizsga alkalmával a 16 évnél idősebb jelentkezőket várják még szólóének szakra, jelentkezhetnek továbbá hatéves óvodások a zeneóvodai képzésre, valamint a fuvola, csellói és gitár tanszakokon maradt még szabad hely.

Jelenleg, a hagyományokhoz híven augusztus utolsó hetében zongoratábornak ad otthont a topolyai intézmény. A Székely Mária oktató által szervezett tábori foglalkozás több mint húszéves hagyománnyal rendelkezik. Ezúttal tizenkét alap- és középfokú zeneiskolai tanulmányokat folytató Topolya községbeli tehetség képzése folyik mindennap 8.30-tól 19 óráig. A foglalkozások nyitottak az érdeklődők számára. A tábor augusztus 29-én, szombaton 11 órától a topolyai zeneiskolában matinékoncerttel zárul.