2024. április 25., csütörtök

Amikor majd becsöngetnek (2.)

Moholon alig csökken a diáklétszám

A nyár vége felé már körvonalazódik az óvodákban és az iskolákban az ősztől induló csoportok és osztályok létszáma. Sorozatunkban felkerestük az illetékeseket a Tisza mentén, hogy osszák meg velünk az adataikat, és esetleg a véleményüket is a létszámcsökkenés kapcsán. Ezúttal Moholon érdeklődtünk.

A moholi Novak Radonić Általános Iskolában szeptemberben összesen 440 tanuló kezdi meg tanulmányait, de újabb iratkozókra is számítanak – tudtuk meg Snežana Došić iskolaigazgatótól, aki elmondta: közülük 250-en tanulnak majd magyar nyelven. Az igazgató közölte, hogy az új tanévben 26 osztály megnyitását tervezték, de az oktatási miniszter átirata alapján össze kell vonniuk több osztályt, mégpedig a magyar tannyelvű negyedikes osztályokat, valamint a szerb nyelvű nyolcadikos tagozatokat. Így az iskolában 24 tagozat nyílik meg a fejlesztő tagozattal, valamint a felnőttoktatás egyik osztályával együtt. A moholi iskolában ősztől három elsős osztály nyílik, egy szerb nyelven, kettő pedig magyar nyelven. A szerb tannyelvű tagozatra 21 elsős iratkozott be, a magyar nyelvű osztályokba 32 kisdiák. Az iskolaigazgató megjegyezte, hogy az elmúlt év szeptemberében összesen 442 diákja volt az iskolának, köztük 44 elsős, továbbá az a 32 tanuló, aki a felnőttképzés részeként tanult az intézményben. Snežana Došić óriási problémának nevezte a kivándorlást, amely a létszámcsökkenés okozója. Elmondta, hogy már bejelentették a szülők, hogy szeptember második felében kiíratnak 1-1 diákot az első és negyedik szerb tannyelvű osztályból, mivel Németországba költöznek. Az igazgató szerint nem a népszaporulattal van a gond, hiszen az idén több elsős lesz, mint tavaly volt, hanem az elvándorlással. Megjegyezte, hogy az elmúlt évben a roma családok távoztak külföldre, és íratták ki gyerekeiket az iskolából, jelenleg a szerb és magyar tannyelvű tagozatokról távoznak a gyerekek.

Az igazgatótól megtudtuk, hogy hét technológiai feleslegnek számító tanár van az iskolában. A negyedikes osztályok összevonása miatt munkaerő-felesleggé vált az egyik magyar nyelven oktató tanítónő. Továbbá hat magyar, illetve szerb nyelven tanító tanárnak nincs meg a norma szerinti óraszáma, mégpedig technikából, informatikából, kémiából, történelemből, biológiából és földrajzból. Snežana Došić közölte, hogy most azon dolgoznak, hogy munkát biztosítanak a dolgozóik számára a község, illetve az iskolakörzet területén. Ugyanakkor nekik is szükségük van vidéki tanerőre az oktatás megszervezéséhez, többek között magyar és szerb nyelven matematikából, angol nyelvből és fizikából. Az igazgató megjegyezte, hogy a tanárok utaztatását a nagyvárosokban sokkal könnyebb megoldani, mert kis területen sok iskola található. A moholi iskolának viszont ez sokkal nehezebb. Jelenleg is sokat költenek útiköltségre, miután betartották a törvényt, és pályázaton meghirdették a betöltetlen tanári állásokat, így vannak utazó tanáraik Zentáról, Óbecséről, Újvidékről és Nagybecskerekről. Amennyiben újabb tanárokat kell Moholra utaztatniuk – és az igazgató szerint muszáj lesz –, az útiköltség tovább fog nőni.