2024. március 28., csütörtök

„Magyarország egyoldalú intézkedésekre kényszerült”

Magyarország hiába „kongatta a vészharangot” Brüsszelben, és ezért egyoldalú intézkedésekre kényszerült – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere az ideiglenes műszaki határzárral kapcsolatban a Deutschlandfunk német országos közszolgálati rádióban szerdán sugárzott interjúban.

A miniszter hangsúlyozta: a magyar kormány már hónapokkal ezelőtt jelezte, hogy az Európai Unióba igyekvő menekültek áramlása áthelyeződik a Földközi-tengerről a Balkán-félszigetre, és Magyarországon keresztül halad majd, de erre a figyelmeztetésre nem érkezett válasz. A kormány ezért egyoldalú intézkedésekre kényszerült, amelyek „feltűnést keltenek”, és a döntéshozókat remélhetőleg „gyorsabb reakcióra” ösztönzik, hiszen uniós és nemzeti szinten sincsenek válaszok a problémára.

Arra a kérdésre, hogy az ideiglenes határzár nem inkább azt szolgálja, hogy a menekültek más országokon keresztül menjenek céljuk felé, a miniszter azt mondta, az út uniós tagországokon és olyan államokon keresztül vezet a magyar határhoz, amelyek csatlakozni kívánnak az Európai Unióhoz, de a menekülteket „sehol nem regisztrálták, hanem egyszerűen átengedték őket”.

„Ez azt jelenti, hogy ezek az országok nem teljesítették kötelességüket”, és Magyarország „az első, amely erre hajlandó”, ez pedig Németország és Ausztria érdekét is szolgálja, hiszen a Magyarországra belépő menekültek 95 százaléka oda akar továbbmenni – fejtette ki a miniszter.

A magyarországi reakciókkal kapcsolatban Balog Zoltán elmondta, hogy a „felebaráti szeretet parancsa” a bajban lévők megsegítését írja elő, ami „individuális kötelesség”, de az állampolgárok egyben elvárják az államtól, hogy gondoskodjon a határok védelméről, és ezt a két ügyet össze kell egyeztetni. A miniszter hozzátette, hogy „egyes politikusok nem tudják pontosan megkülönböztetni” a két szempontot.