2024. április 24., szerda

Könnygázt vetettek be dulakodó menekültekkel szemben

A regisztráció miatt tört ki a kisebb zendülés a röszkei befogadóállomáson
A drótakadályon átkelő illegális határátlépők (fotó: MTI)

A drótakadályon átkelő illegális határátlépők (fotó: MTI)

Dulakodás alakult ki a röszkei táboron belül szerda délelőtt, a rendőrség könnygázt is bevetett a rend helyreállítása érdekében a menekültekkel szemben – jelentette tegnap az MTI tudósítója a helyszínről. Sajtóinformációk szerint körülbelül kétszázan vettek részt a rendbontásban. A rendőrség nagy erővel vonult a helyszínre, és a rend helyreállítása érdekében könnygázt is használt.

A Hír TV helyszínen levő tudósítója számolt be részletesebben arról, hogy mi okozta a kisebb zendülést a túlzsúfolt befogadóállomáson. Az ujjlenyomatvétel és a regisztráció lassúsága miatt háborgó illegális bevándorlók épp a sajtó jelen lévő képviselőinél akartak hangot adni elégedetlenségüknek. A lázadozás akkor kezdődött, amikor egy menekült anyuka – aki a gyermekeivel volt – amiatt kelt ki, hogy miért kell az esőben a szabad ég alatt állniuk. Hozzá nem sokkal később kéttucatnyian csatlakoztak. A dulakodás akkor alakult ki, amikor a rendőrök nem engedték őket odamenni az újságírókhoz. A zendülés folytatódott annak ellenére, hogy rendőrautóval megpróbálták elzárni a migránsok útját. Az újságírók ekkor elhagyták a helyszínt, csak a Hír TV stábja maradt. A televízió munkatársa beszámolt arról, hogy a helyszínen nemcsak magyar, hanem két holland, két német és egy román rendőrségi autó is látható volt. „Dublin, Dublin” – ezt kiabálták a migránsok, miközben a szájuk felé mutogattak – közölte a helyszíni tudósító. Voltak, akik a lefeküdtek a földre tiltakozásuk jeléül.

A HÍR TV stábja által megörökített felvételen a tömegbe verődött menekültek hangos kiabálása hallatszik, akiknek a rendőrsorfal állja el az útját. A könnygáz bevetése utána a zendülők hátrébb vonultak, de a kiabálás továbbra is folytatódott. Tizenegy órára lecsillapodtak a kedélyek.

Szenti Szabolcs, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője megerősítette, a konfliktust az okozhatta, hogy az illegális bevándorlók nehezményezték a regisztrációt, illetve a regisztráció lassúságát.

– A lassúságot természetesen az okozza, hogy az elmúlt napokban rekordszámú illegális bevándorló érkezett Magyarországra, és velük szemben intézkedett a rendőrség. Nagyon fontos, hogy a magyar rendőrség és Magyarország valamennyi európai uniós kötelezettségét teljesíti, így az illegális bevándorlók regisztrálását is – magyarázta a szóvivő.

A röszkei hangárnál a zöldhatáron elfogott menekültek 24 órán át tartózkodnak, ez alatt az idő alatt felveszik az adataikat, és ujjlenyomatot vesznek tőlük. Az index.hu szerint a röszkei befogadóállomás ezer fő befogadására alkalmas. Egy ott dolgozó, menekülteket segítő aktivista szerint tegnap akár kétszer annyian is lehettek a táborban, de a menekültek tegnap is megállíthatatlanul özönlöttek, a drótakadály leküzdése nem jelentett számukra különösebb nehézséget, de a legtöbben, akárcsak kedden, a vasúti sínek mentén jutottak át a határ magyar oldalára. Kedden új negatív rekord dőlt meg: országosan 2533, csak Csongrád megyében 2335 illegális bevándorlóval szemben intézkedtek a hatóság emberei. A röszkei hangárnál a hatóság emberei a tudósítások szerint alig-alig győzték a rengeteg migráns nyilvántartásba vételét. A szegedma.hu információi szerint már Kiskunhalasra is szállítják a Röszkén rendőrkézre kerülőket. Komoly problémát okoz, hogy számos határsértő nem akar ujjlenyomatot adni – írja a hírportál.

 „EGYRE AGRESSZÍVABBAK A MIGRÁNSOK”

Egyre agresszívabbak, egyre követelőzőbbek a mind nagyobb számban Magyarországra érkező illegális migránsok – mondta az MTI-nek szerdán Kovács Zoltán. Hozzátette: mivel az illegális bevándorlók nem engedelmeskednek a szabályoknak, egyre nehezebb feladat a hatóságok számára az európai rendelkezések által megkövetelt intézkedések – köztük az ujjlenyomat-vétel – végrehajtása, ezzel egyre inkább ellehetetlenítik azt, hogy kontrollált módon lépjék át a határt.

– Nincs semmilyen ok, ami szükségessé tenné, hogy 141 ezer ember érkezzen illegálisan Magyarországra a zöldhatáron keresztül – jegyezte meg Kovács Zoltán.

Hozzátette: hetek óta jelzik, hogy a tapasztalatok szerint az illegális migránsok számának növekedésével párhuzamosan azok magatartásában is alapvető változás következett be. A kormányszóvivő közölte: a magyar rendőrség rendkívül nehéz körülmények között, a lehető legemberségesebben tesz meg mindent, hogy el tudja látni a határ védelmét, illetve megtegye az átlépők esetében a szükséges lépéseket.

 BEVETHETNÉK A HONVÉDSÉGET

A Fidesz lehetővé tenné a honvédség bevetését a határvédelmi és a bevándorlással kapcsolatos feladatokra – közölte Németh Szilárd, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának fideszes alelnöke szerdai budapesti sajtótájékoztatóján. A kormánypárti politikus elmondta: szeptember 1-jére összehívták a nemzetbiztonsági és a honvédelmi bizottság együttes ülését, amelyen országgyűlési határozati javaslatot terjesztenek elő, hogy lehetővé tegyék „a határvédelmi és a bevándorlással kapcsolatos stratégiák tekintetében” a honvédség bevetését. Ezen körülmények kidolgozására felhatalmaznák a kormányt – írja az MTI.

Németh Szilárd jelezte: mivel kétharmados felhatalmazásra van szükség a határozati javaslat parlamenti elfogadásához, így azt a Fidesz-KDNP-frakción kívül másoknak is támogatniuk kell.

Sajtótájékoztatót tartott tegnap a Magyar Szocialista Párt (MSZP) is. Az MTI tudósítása szerint az MSZP azt javasolja, a kormány a magyar–szerb határ közvetlen közelében, lakott területen kívül azonnal létesítsen nagy kapacitású ideiglenes menekülttáborokat. A menekültek ellátását és a menekültkérelmek elbírálását helyben kell megszervezni, a táborokban jelen kell lenniük a rendőrség, a bevándorlási hivatal és az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat munkatársainak. Emellett a mintegy ötezer főt számláló készenléti rendőrség egységeit azonnal vezényeljék le a határra. A párt egyúttal felszólította Orbán Viktort, hogy „tegye félre szabadságharcos énjét”, és azonnal kezdjen tárgyalásokat a menekültkérdésben érintett uniós tagállamokkal.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke tegnapi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a párt ma benyújtja az alaptörvény módosítására tett javaslatát annak érdekében, hogy a honvédséget jogi bizonytalanság nélkül mozgósítani lehessen a határok védelmére. A Jobbik elnöke fontosnak nevezte, hogy Magyarország egyértelművé tegye: nem engedi át az illegális bevándorlókat, válogatás nélkül visszafordítja őket – számolt be a sajtótájékoztatóról az MTI.

Az ellenzéki politikus arra kérte Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy hívja össze a parlamenti frakcióvezetőket, szakpolitikusokat, és a pártok próbáljanak konszenzusra jutni a bevándorlást illetően. Értékelése szerint – a balliberálisok kivételével – mindenki számára nyilvánvaló, hogy a jelenlegi helyzet államigazgatási, közbiztonsági, közegészségügyi katasztrófahelyzetté fajulhat.

Azt is jelezte, hogy érdemi megoldási javaslat esetén a jobbikos képviselők rendelkezésre állnak a kétharmados többség biztosításához. Látszattevékenységben ugyanakkor nem vesznek részt – fogalmazott. Úgy fogalmazott, hogy nem díszszázadokra van szükség a határon, hanem olyan katonákra, akiknek megvannak az eszközeik, felhatalmazásuk, hogy visszafordítsák a bevándorlókat. Az eszközöket firtató kérdésre leszögezte, hogy nem emberélet kioltására alkalmas felszerelésre gondolt, hanem például könnygázra, vízágyúra.

A bevándorlási hullámnak nem a végén, hanem az elején vagyunk, és a jelek szerint erősödik, durvábbá válik – vélekedett Vona Gábor, aki azt is felvetette, hogy érdemi változás nélkül Magyarország célországgá válik.

Vona Gábor azt is közölte, hogy délután Röszkére megy tájékozódni a helyzetről, jövő szerdán pedig tüntetést szerveznek a településen.