2024. április 26., péntek

„Megtiltok minden menekültellenes megmozdulást”

Preševón már csak két-három napra való ivóvíz és élelmiszer van a Vöröskereszt raktárában

Egyre több gonddal szembesül Szerbia a menekültek kapcsán. Miután egyre többen érkeznek az ország területére, Magyarország katonasággal védi majd a határsávot, és a szélsőséges szervezetek is megmozdulást jelentettek be. Nebojša Stefanović belügyminiszter tegnap bejelentette, megtilt minden menekültellenes megmozdulást, amelyet augusztus 31-ére jelentett be a Dveri, Naši és az Obraz szervezet.

– Nem engedjük meg, hogy türelmetlenség és a gyűlölet jellemezze Szerbiát. A belügyminisztérium nem enged meg semmiféle összejövetelt, amely a nehéz körülmények elől és a háborús országokból menekültek és azok az emberek ellen irányul, akik áthaladnak az ország területén – emelte ki Stefanović. Hozzátette, a belügyminisztérium nem támogat semmilyen fasiszta gyülekezést, már csak azért sem, mert Szerbia hosszú antifasiszta hagyományokat őriz.

– Szerbia meg szeretné mutatni, hogy jó házigazda, és minden embert, aki átlépi a határt, az európai elvárásoknak megfelelően fogadja, valós demokráciával és szabadsággal. Azok pedig, akik a saját gyűlöletüket szeretnék kinyilatkoztatni ezek az emberek iránt, tegyék azt máshol, de ne Szerbiában – emelte ki a belügyminiszter.

KÖZÖS MEGOLDÁSOK

A Balkán-félsziget országainak és az Európai Unió államainak közös megoldást kell találnia az egyre nagyobb menekülthullám okozta gondokra, állapította meg Aleksandar Vulin munkaügyi, foglakoztatási és szociálpolitikai miniszter tegnapi preševói látogatása során. – Arra van szükségünk, hogy az EU az államkasszába fizesse be direkt azokat az összegeket, amelyekből a külön alkalmazott orvosi csapatok fizetésére, az üzemanyagra, az ételre, a szállításra és más költségekre fordíthatunk. Ismétlem, a gondokat közös erővel kell megoldanunk – hangsúlyozta Vulin, mint rámutatott, a menekültek kérdése ugyanolyan mértékben sújtja a EU tagállamait, mint a közösségen kívül eső államokat.

– Információink szerint Magyarország a katonaságát akarja felállítani a szerb–magyar határra. Ez nem jó, nem ez a megoldás. Még ha Szerbia nem is tagja az EU-nak, ugyanúgy érinti őt is ez a probléma, ezért egységesen kell fellépnünk, hogy így hozzáférhessünk az előcsatlakozási alapokhoz, és konkrét eszközökkel lássunk neki a menekültkérdés megoldásához – mondta a miniszter. Kiemelte, egyre több menekült érkezik Szerbia területére, így egyre több pénzre van szüksége az országnak, hogy élelmiszert vásárolhasson és szállást nyújthasson nekik.

A Szerbiai Vöröskereszt adatai szerint az utóbbi két nap alatt megközelítőleg 2000 menekült lépte át a határt, tegnap délelőtt 400 menekültet jegyzetek be a preševói befogadó központban. A vöröskereszt aktivistái szerint ez egy teljesen átlagos szám, a hétvégi nagyszámú menekültáradat előtt is ilyen ütemben érkeztek Szerbiába a migránsok.

Zoran Stanković, a preševói, bujanovaci és medveđai koordinációs testület elnöke is arra hívta fel a figyelmet, hogy egyre nagyobb szüksége van Szerbiának a nemzetközi közösség támogatására.

– Sokan látogattak meg bennünket, sok ígéretet kaptunk, ám minden csak az ígéret szintjén maradt. Remélem, ennek ellenére teljesülnek majd ezek az ígéretek, és kapunk támogatást, hogy gyógyíthassunk, biztosíthassuk az élelmiszert és az ivóvizet a menekültek részére – mondta Stanković.

Mint mondta, a preševói önkormányzatnak nagy szüksége lenne támogatásra, mindenekelőtt a kommunális közvállalatnak, hogy nap mint nap el tudják hordani a felgyülemlett több tonna szemetet. Nincs elegendő járművük ehhez.

Ahmet Haljimi, a preševói Vöröskereszt titkára szerint a szervezet raktárában még két-három napra való ivóvíz és élelmiszer van.

A hétvégén a preševói befogadó központ 7000 menekültet volt kénytelen ellátni.

BETELEPÍTENI AZ ÜRES FALVAKAT

És amíg egyesek az Európai Unió instrukcióira számítanak, Brankica Janković jogegyenlőség-védelmi biztos szerint már most tenni kell a kialakult helyzet ellen. – Az egészségügyi rendszer viszonylag jól funkcionál, de az államnak fel kell készülnie az előttünk álló napokra. A legfontosabb, hogy Belgrádban kiépüljön egy befogadó központ. Annak ellenére, hogy az EU-szakemberek szerint egységes rendszer kiépítésére van szükség, nem gondolom, hogy nekünk várnunk kell rájuk. Minőségibb irányításra van szükségünk Szerbián belül – nyilatkozta Brankica Janković, a B92 tévében tett vendégszereplése során. Hozzátette: – Át kell gondolni azt, hogy fel lehetne kínálni ezeknek az embereknek, hogy telepedjenek le Szerbia elnéptelenedett területein. Itt kellene szelekciót végezni, egy részletesebb biztonsági felmérést készíteni, és még ha most senki sem szeretne Szerbiában maradni, lehet, a jövőben ez megváltozik majd.