2024. március 28., csütörtök

Vajdaság 4,4 milliárd dinárt követel Belgrádtól

Az év első felében 11 milliárd dinárral kevesebb érkezett a tartományi kasszába

Zoran Radoman tartományi pénzügyi titkár tegnapi rendkívüli sajtótájékoztatóján ismertette, hogy a tartományi kormány ülésén határozatot hoztak, amely szerint követelik a köztársasági kormánytól, hogy a költségvetésről szóló törvény értelmében az idei köztársasági költségvetésből Vajdaságnak utalják át a törvény által szavatolt 4,4 milliárd dináros tartozást. Radoman kifejtette, hogy a szóban forgó összeg hiányzik a tartományi költségvetésből, és emiatt a tartományi kormány nem tudja vállalni fizetési kötelezettségeit. A tartományi titkár szerint a tartomány finanszírozásáról szóló törvény hiánya miatt alakult ki a jelenlegi kedvezőtlen helyzet.

Zoran Radoman: A köztársasági költségvetés 7 százalékát ezúttal sem kapja meg Vajdaság (Fotó: Ótos András)

Zoran Radoman: A köztársasági költségvetés 7 százalékát ezúttal sem kapja meg Vajdaság (Fotó: Ótos András)

Mint ismeretes, 2012-ben a Köztársasági Képviselőházban elfogadták a költségvetési törvény módosítását, amelynek következtében megváltozott a tartomány pénzelési rendszere – magyarázta a tartományi titkár. Ezt megelőzően Vajdaság a köztársasági költségvetésnek a 7 százalékát kapta, a módosítás után viszont csak az adóból származó jövedelem egy részét utalják át a tartománynak.

Számokban kifejezve az idén a köztársasági költségvetés teljes bevétele 924 milliárd dinár, az adóból származó jövedelem pedig 764 milliárd dinár. A törvénymódosítás lehetővé tette, hogy 2015-ben a köztársasági költségvetésből kivonjanak 160 milliárd dinárt, és a fennmaradt összegnek a 7 százalékát utalták át Vajdaságnak. Ez a bizonyos 7 százalék képezi a tartományi költségvetést, és a finanszírozási törvény megváltoztatása miatt Vajdaság az idén 11 milliárd dinárral kevesebbet kapott a Belgrádtól – hangsúlyozta a tartományi titkár.
Radoman a sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy a tartományi kormány még 2012-ben kérvényezte az Alkotmánybíróságnál, hogy vizsgálja felül a költségvetési törvényt, de azóta nem történt előrelépés az ügyben.
A 2015-ös köztársasági költségvetésből Vajdaság számára 29 milliárd dinár folyósításáról hoztak döntést Belgrádban. Az átutalásra váró pénzzel a köztársasági kormány a vajdasági önkormányzatok, valamint az általános iskolák és középiskolák szembeni adósságát rendezné. Radoman számítása szerint ezzel a 29 milliárd dinárral és a fent említett 11 milliárd dinárral együtt ebben az évben Belgrád 40 milliárd dinárral tartozik Vajdaságnak.
2015 első félévében Vajdaság számlájára 11 milliárd dinárt utaltak át, a köztársasági költségvetés 7 százaléka helyett csupán 3,2 százalékot – emelte ki Radoman. A tartományi kormány tulajdonképpen csak a vállalatok jövedelemadójából és a fizetések megadóztatásából származó jövedelemmel rendelkezik szabadon. Ezen források is bizonytalanok, mivel az egész ország területén a vállalatok a 2015 januárja és júniusa közötti időszakban 14 százalékkal kevesebbet adóztak, mint a múlt év azonos időszakában. Vajdaságban a legnagyobb jövedelemadót befizető cég a Szerbiai Kőolajipari Vállalat (NIS), de az idén az első hat hónapban a NIS 1 milliárd 150 millió dinárral kevesebb adót fizetett be, mint az elmúlt év azonos időszakában. A NIS, az Elektrovojvodina és más nagyobb vállalatok 1 milliárd 575 millió dinárral kevesebbet adóztak. Az említett nagyobb vállalatokon kívül Vajdaságban az év első felében a többi adófizető is 183 millió dinárral kevesebbet fizetett be. Ez azt jelenti, hogy ezekkel az összegekkel kisebb lett a tartományi költségvetés – szögezte le a tartományi politikus.