2024. április 19., péntek

Újra termel a zombori Boreli

Augusztus elején fölmondást kapott a cipőgyár alkalmazottainak zöme. A cégvezetőségre maradt, hogy talpra állítsa a gyárat, megoldja az adósságok törlesztését és megszervezze a fönntartható és kifizetődő termelést.

Húsz nap után újraindult a munka. Elsőként 18 egykori munkást hívtak vissza, ők készítették elő a nyersanyagot annak a 185 alkalmazottnak, akik hétfőtől újra dolgoznak. Hamarosan a munkások újabb csoportja is visszatérhet, ők majd a lábbelik végső kivitelezését látják el. A vezetőség ily módon kívánja tesztelni, hogyan üzemelhet a cég kisebb létszámú alkalmazottal. A tervek szerint napi 1200 pár cipőt állítanak majd elő.

Zorka Crnogorac: Jelenleg a lehetőségeinket teszteljük (Fotó: Fekete J. József)

Zorka Crnogorac: Jelenleg a lehetőségeinket teszteljük (Fotó: Fekete J. József)

– A Boreli számlái június elejétől zárolva vannak, magánosítását nem hirdethették meg a rendezetlen horvátországi vagyonjogi kérdések miatt. A minisztérium engedélyezte a szociális program kidolgozását, az erre szolgáló eszközöket augusztus elején át is utalta. A végkielégítésre 464-en jelentkeztek, közülük ezt 310-en meg is kapták, a többi jelentkező jelenleg még munkaviszonyban áll, a kiskereskedelemmel foglalkozó adminisztrációban, illetve bolti eladóként. A termelésben dolgozókkal abban állapodtunk meg, hogy megszakítjuk a munkaviszonyukat. Az a célunk, hogy annyi munkaerőt alkalmazzunk, amennyi megkeresheti a fizetését és a kiadásokat, mert eddig csak veszteséget termeltünk. Az elkövetkező egy hónap során elemezzük, jól terveztük-e meg a termelést, megfelel-e a termelékenység, és meg tudunk-e élni a munkánkból – foglalta össze Zorka Crnogorac, a Boreli vezérigazgató-nője.

Elmondta még, hogy gondolkodnak a kiskereskedelmi üzletek bérbeadásán, különösen azokén, amelyek eddig nem bizonyultak kifizetődőnek. Időközben dolgoznak az úgynevezett előre elkészített átszervezési terven, ami az év vége előtt kerül megvitatásra a Gazdasági Bíróságon. Amennyiben a hitelezők nem fogadják el ezt a tervet, csődbe megy a gyár. Az igazgatónő szerint viszont még ebben az esetben is módot lehet találni az átszervezésre és a termelés folytatására.