2024. március 29., péntek

Ajándék a zentai Egészségügyi Középiskolának

Nagy Abonyi Zoltán, dr. Szabó Erzsébet és Aleksandar Manić az ajándékkal

Nagy Abonyi Zoltán, dr. Szabó Erzsébet és Aleksandar Manić az ajándékkal

Dr. Slavko Manić 1934-ben született és tavaly augusztus 20-án elhunyt neves sebészdoktor gazdag hagyatékából fia, Aleksandar Manić hétfőn 44 orvosi szakkönyvet (közte egy tízkötetes, bőrkötésű orvosi enciklopédiát) adományozott a zentai Egészségügyi Középiskolának. Nagy Abonyi Zoltán, az iskola igazgatója hangsúlyozta, hogy igen ritka és értékes szerb, valamint német nyelvű kötetekről van szó (az utóbbiak is – ismert okokból – feltehetően igen népszerűek lesznek a diákok körében), és ezúton is kifejezte háláját a doktor úr családja felé.

Az igazgató úr véleménye szerint az ajándékozás igen nemes gesztus, és a legjobb helyre kerültek a könyvek. A tanintézet könyvtára 2003-ban a nulláról indult, ma mintegy 5000 kötetet tesz ki. A tanulók igen intenzíven használják, részint a tananyag elsajátítására, részint a versenyekre való felkészülésben, melyeken most már rendszeresen részt vesznek. A tanárok pedig szintén forgatják a könyveket, tanítás céljából, de ugyanúgy az orvosi munkájukhoz is.

Az átadáskor jelen volt dr. Szabó Erzsébet belgyógyász, aki a Manić család barátjaként közvetített a család és az iskola között az adományozásban.

Manić doktor tekintélyes zentai traumatológus volt, 1974-ben kivándorolt Németországba, és ott futott be jelentős karriert. Humanitárius tevékenységet is folytatott. A háborús 90-es évek folyamán például jelentős mértékben támogatta a zentai kórház munkáját különböző adománygyűjtésekkel.