2024. április 24., szerda

Két új tagozattal, több mint hétszáz óvodással startolnak

Jelenleg is nagy az érdeklődés Topolya községben az óvodai iratkozás iránt – Karbantartási munkálatok is zajlanak
A Duna utcai központi létesítményben kültéri burkolatfelújításra, festésre került sor

A Duna utcai központi létesítményben kültéri burkolatfelújításra, festésre került sor

A topolyai Bambi Iskoláskor Előtti Intézményben a 2014/2015-ös tanévben 12 óvodai létesítményben 37 tagozat működött, szeptembertől a tagozatszám kettővel, a létesítmények száma pedig eggyel bővül. Három év után ismét nyílik Pannónián óvodai tagozat, a topolyai Zentai úti létesítményben pedig a legfiatalabb, bölcsődés korosztálynak nyitnak új tagozatot.

– Mostanáig a Topolyán, Pacséron, Bácskossuthfalván, Krivaján, Tomislavcin, Bajsán, Pannónián, Gunarason, Zentagunarason és Njegoševón működtetett létesítményeinkbe 711 gyermeket írattak be. A 13 épületben 39 tagozatból 27-ben foglalkozunk szeptembertől iskoláskor előtti óvodások nevelésével, oktatásával, 6 olyan tagozatunk lesz, amelyben kizárólag fiatalabb gyermekek képzése zajlik majd, és a községben 6 napközis tagozattal kezdjük az új tanévet. Három év kihagyás után újraindulhat a pannóniai tagozatunk tíz óvodással, akik három és hat év közöttiek, így aztán az utazó diákjaink száma is csökkenni fog. Mostanáig Pannóniáról Bajsára kellett utazniuk az óvodásoknak, ezentúl csak néhány kisgyermeknek szükséges majd ingáznia az otthonától az óvodáig, mégpedig Karađorđevóról a gorica létesítménybe – foglalta össze Fényszárosi Fekete Tímea, a Bambi igazgatója, aki kitért arra is, hogy a pannóniai objektumukban és a Zentai úti létesítményben jelentős felújítások, karbantartási munkálatok zajlottak a nyári szünidőben a tagozatszám-bővítés okán is.

– A pannóniai létesítmény csoportszobáját kellett meszelni, használati eszközök beszerzésére is szükség volt. Fel kellett újítani a vizesblokkot, valamint csempézni. A Zentai úti létesítményben is jelentős karbantartási munkálatok zajlottak. 40 000 dinár értékben a legszükségesebb tetőfelújítási munkálatokat végezték ott el. A meglévő három csoportszoba mellett most egy negyediket is kialakítottunk, ugyanis az idei tanévben a Zentai úti létesítményünkben óvónői segítségnyújtással egy egészségügyi nővér is munkába áll, aki a második számú napközis csoport vezetője lesz. Tizenegy, 1–2 éves korú gyermek gondozását, nevelését irányítja majd. A korábban hálószobaként funkcionáló helyiséget ezentúl csoportszobaként is működtetjük: ott a mennyezet felújítására, a vizesblokk részbeli felújítására, új eszközökkel való ellátására, csempézésre, többek között új ágyak és hozzájuk szükséges kellékek, pelenkázó, valamint több szőnyeg és függöny várárlására is sor került. A szóban forgó beruházásokba 111 000 dinárt fektettünk be. A 2015/2016-os tanévre ebben a létesítményben mostanáig 35 gyermek esetében igényelték az egész napos ellátást. Ezen objektumunknál a napközis részleghez tartozó feljáróhoz egy fedett kerékpártároló létrehozását is tervezzük szeptemberben – nyilatkozta lapunknak a Bambi igazgatónője, aki kitért az intézményben a nyár folyamán zajló nagyobb horderejű felújítási munkálatokra is, amelyeket önerőből, továbbá a topolyai helyi közösség évi 700 000 dináros támogatásából és önkormányzati eszközökből valósítottak, valósítanak meg.

– Már a nyári szünidő kezdetén kb. 80 000 dinár értékben, 600 négyzetméter felületet érintve a Gorica létesítményünkben az összes helyiséget kimeszeltük. Sajnos ezt követően az épület felső szintjén történt meghibásodások miatt beázott az óvodai részlegünk több helyiségének mennyezete, így aztán – közvetlenül a meszelés után – az ottani előszobánkat, a gyermekek számára kialakított illemhelyiséget újra kellett meszelni, a mennyezetet rendbe hozni és az elektromos hálózatban történt károkat is elhárítani. Mindezen munkálatok újabb 70 000 dinárba kerültek, amit önerőből fizettünk, várhatóan a biztosító utólag megtéríti ezt az összeget. A Kolibri részlegünkben az utcai és az udvari rész felől 110 négyzetméteren, 63 000 dinár értékben történtek festési munkálatok. A központi létesítmény faláról eltüntettettük a falfirkákat, újrameszeltek 500 négyzetméteres felületet, ami 200 000 dinárba került – fogalmazott az intézményvezető.