2024. április 24., szerda

Lajkó Félix is fellép a város napján

Szabadka születésnapja szeptember elsején van, de ez alkalomból négy napig zajlanak műsorok, szombattól keddig. Az eseményről Maglai Jenő, Szabadka polgármestere számolt be a tegnapi sajtótájékoztatón:

Lajkó Félix hegedűművész (Fotó: Molnár Edvárd)

Lajkó Félix hegedűművész (Fotó: Molnár Edvárd)

– A város napját ezúttal négy napon keresztül ünnepeljük, és külön figyelmet fordítunk a gyermekekre, így számukra külön műsorokat szervezünk. Arra is törekedtünk, hogy minél több intézményt bevonjunk az ünneplésbe, és nem csupán a város központjában, hanem azon kívül is rendezvényekre kerül sor – mondta Maglai Jenő.

Ilija Maravić, a városi képviselő-testület elnöke, a városháza dísztermében, kedden 10 órától zajló díszülésről szólt. Mint mondta, a díszülésen részt vesznek egyebek között városunk képviselői, eddigi díszpolgárai és dr. Szöllősi Gyula hidrobiológus, nyugalmazott egyetemi tanár (ő az idén kapja meg ezt az elismerést), a partnervárosok és Fehéroroszország nagykövetségének képviselői, mivel együttműködés lett tervbe véve Breszt várossal, Horvátország és Magyarország konzulátusának képviselői, vallási közösségek képviselői, eddigi polgármesterek, tartományi képviselők, Pásztor Istvánnal a tartományi képviselőház elnökével az élen, Kori Udovički szerbiai kormányalelnök, államigazgatási és helyi önkormányzati miniszter stb. A díszülésen zenei műsorra is sor kerül, fellépnek többek között a Zeneiskola növendékei.

A főtéren szombaton 18 órától alternatív zenekarok tartanak koncerteket, a műsort Dejana Baltes, a Város Ifjúsági Irodájának elnöke ismertette, mint azt megtudhattuk, ekkor fellépnek a Neprijatno mi je, a Dharma, a Zli jezici, a Nafta, a Wooden Ambulance, valamint a niši Tevarbulebra, az idei Ifjúsági Fesztivál győztese, amely nyereményéhez hozzátartozott a város napi koncertezés is.

Vasárnap 19.30-tól a főtéren szintén szabadkai együttesek zenélnek, hétfőn 20.30-tól a Garavi Sokak lép fel, 22.30-tól pedig Lajkó Félix és barátai.

– Egyszer játszottam csak a főtéren, épp rendszerváltás zajlott, így ez nem igazán volt meghirdetve. Remélem, sokan eljönnek a városnapi koncertünkre. Németország, Szombathely, Budapest után negyedik állomásunk lesz Szabadka. Folkprogramot adunk elő Tintér Gabriellával, Csizmadia Annával és Porteleki Lászlóval – hallottuk Lajkó Félixtől.

Kedden 19 órától a városháza dísztermében fellép a Vajdasági Kamarazenekar, vezényel Mikica Jevtić, zongorán Stefan Rakić játszik, a repertoáron pedig Mozart szerepel. A főtéren 21 órától a Szabadkai Filharmónia lép fel, a műsorról Miroslav Jovančić, a Szabadkai Filharmónia elnöke szólt:

– A belgrádi Stanko Jovanović vezényel, a szólisták pedig Dušan Svilar és Kovács Nemes Andor lesznek. Műsoron klasszikus gyöngyszemek és filmzenék szerepelnek, de ízelítőt adunk a kArc és a Szabadkai Filharmónia együttműködéséből is. Ifj. Kucsera Géza és Pálfi Ervin által megzenésített, két József Attila verset is hallhat a közönség Kovács Nemes Andor előadásában. Hangversenyünk megközelítőleg egy órás, egy kicsivel több – mondta Miroslav Jovančić.