2024. március 28., csütörtök

Mivel utaznak majd a diákjaink?

Egyelőre nem tudni, indít-e különjáratokat a menekültek számára a Subotica-trans szeptember elsejétől

A hét végéig döntenek arról, hogy a Subotica-trans indít-e rendkívüli járatokat, és ha igen, milyen vonalakon az iskolakezdés és a menekültek folyamatos érkezése miatt, tudtuk meg nem hivatalos forrásból. A helyzet ugyanis óráról órára változik, nem tudni, hogy egyik napról a másikra mennyire nő majd a Szabadkára érkező migránsok száma. A pillanatnyi helyzet nemcsak a Szabadka és Magyarkanizsa között közlekedő járatot érinti, hanem a Palics és Szabadka között járó 6-os busz vonalát és a Kelebiára közlekedő 1/A járatot is, de a hajdújárási, királyhalmi utazó diákokat is.

(Fotó: Molnár Edvárd)

(Fotó: Molnár Edvárd)

A szabadkai központi autóbusz-állomáson is nagyok a gondok, annyi ugyanis a menekült, hogy nem férnek el a váróban. Most ez azért nem okoz nagyobb fennakadást, mert szép az idő, de az illetékesek félnek, mi lesz majd télen, a bejelentések ugyanis a migránsok érkezésének növekedéséről szólnak. Az autóbusz-állomáson legfeljebb egy kisebb várót tudnak még kialakítani, ahová beengednék az édesanyákat gyermekeikkel, több hely azonban nincs. Nagyobb gondot okoz ez majd a téli hónapokban, mivel nagyon sok középiskolás diák, aki lekési a járatát, megszokta, hogy az állomáson vár a következő indulásig: itt meleg van, van wifi, a fiatalok könnyen eltöltik itt az időt. Hogy mi lesz, ha a váró megtelik menekültekkel, egyelőre nem tudni.

A buszállomást és a buszokat is folyamatosan fertőtlenítik, és mélytisztítást is végeznek, kiemelték azonban, hogy sajnos úgy tűnik, ez sem elegendő.

A Subotica-trans Utasszállító Közvállalatot naponta több szülő is azzal keresi fel, mi lesz szeptember elsejétől, erre azonban egyelőre nem tudnak választ adni az illetékesek. Ígéreteik szerint a hét végéig az önkormányzatban működő, a menekültekkel foglalkozó munkacsoporttal közösen hoznak majd döntést a járatok indításának szükségességéről.