2024. április 23., kedd

Az idén kevesebb a diák, mint tavaly

Az adai Műszaki Iskolába a 2015/16-os tanévre 89 elsős tanuló iratkozott be

Szeptembertől Adán a Műszaki Iskolában 22 tagozaton összesen 370 diák kezdi meg vagy folytatja középiskolai tanulmányait gépészet és fémmegmunkálás, elektrotechnikai, valamint építészet és földméréstan szakterületeken. Gilice Hilda, a Műszaki Iskola igazgatója elmondta, hogy az elmúlt időszakban náluk is, akárcsak a többi középiskolában, évről évre csökkent a beiratkozó elsős tanulók és a többi diák létszáma is. Az igazgató a diákok csökkenésének fő okát az elvándorlásban látja. Az adai középiskolának 2013 szeptemberében 401 diákja volt, 2014 őszén 389, az idén szeptemberben pedig 370 tanulója lesz.

– Szeptembertől az adai Műszaki Iskolában öt első osztályt tudunk megnyitni magyar nyelven. A gépésztechnikus – számítógépes szerkesztő szakot 13 tanulóval, valamint a számjegyvezérlésű gépek technikusa szakot 28 tanulóval. Erre a szakra összesen 30 tanuló jelentkezett, végül 28-an iratkoztak be. A számítógépek elektrotechnikusa szakra 20-an jelentkeztek, végül 19 tanuló iratkozott be az iskolába. Sajnos szerb nyelven a hálózatüzemeltető rendszergazda szakot nem tudjuk megnyitni. Mivel mindössze 2 tanuló jelentkezett, ezért a nagybecskereki iskolaigazgatóságtól azt a tájékoztatást kaptuk, hogy nem nyithatjuk meg a szakot. Így 1 tanuló beiratkozott az iskolába magyar nyelven, a másik tanulónak nem tudom, hogy mi lett a sorsa – magyarázta Gilice Hilda. – A hároméves képzésen a számjegyvezérlésű gépek marósa és esztergályosa szakon a marósok száma 15, az esztergályos tanulók száma pedig 5, tehát húszas létszámú osztály indul. Továbbá az építésztechnikus–magasépítész szakra 9 tanuló iratkozott be. Természetesen a kis létszámú osztályoknál kérvényeztük a Tartományi Oktatási Titkárság, illetve a Magyar Nemzeti Tanács jóváhagyását, amit meg is kaptunk. Az iskolánkba összesen 89 elsős tanuló iratkozott be. Ez a létszám valószínűleg változni fog a pótvizsgaeredmények függvényében. A tavalyi évhez viszonyítva ez a létszám bizony csökkent. Hiszen az elmúlt tanévben összesen 101 elsős tanulónk volt – közölte az igazgató.

Gilice Hilda

Gilice Hilda

Gilice Hilda elmondta, hogy a pedagógusok létszámleépítése érinti az adai Műszaki Iskolát is. Több tanáruk technológiai felesleggé válik, illetve vannak olyan tanárok, akiknek nem tudják biztosítani a norma szerinti óraszámot, amelyre alkalmazták őket. Az igazgató elmondta, hogy ez ügyben megteszik a megfelelő lépéseket, és a környező iskolákkal felveszik a kapcsolatot, hogy munkahelyet találjanak az érintett tanároknak, illetve biztosítsák számukra a normához szükséges óraszámot. Az adai középiskolában három textilipari szaktanár is felkerült a technológiai feleslegek listájára, miután hosszú évek után szeptembertől megszűnik a textilipari szakképzés az intézményben.