2024. április 19., péntek
15. ATLÉTIKAI VB, PEKING

Horvát ezüst, bosnyák bronz

Sandra Perković és Amel Tuka a dobogón – Greg Rutherford egyesített négy titulust – Ma rajtol Orbán Éva, Baji Balázs, Milan Ristić, és fellép Amela Terzić

Öt új bajnokot avattak a pekingi atlétikai vb-n, nagyszerű küzdelmek döntöttek a dobogósokról, újra fellépett Usain Bolt, a magyarok és a szerbek tegnap nem versenyeztek, viszont dobogóra jutott egy-egy horvát és bosnyák atléta, Kenya először nyert aranyat 800 méternél rövidebb távon, míg egy veterán brit távolugró teljessé tette gyűjteményét, és egyszerre négy nagy verseny bajnoka.

Nem volt igazi parádés versenyszám, de valamennyi annak mutatkozott. A legnagyobb meglepetés a férfi 400 gáton született, amelyben a fő esélyes amerikaiak lemaradtak, nyert hazája új csúcsával a kenyai Nicholas Bett, második a tavaly Zürichben európai bronzot szerzett orosz Gyenis Kudrjavcev lett, harmadik pedig a szinte teljes ismeretlenségből érkezett bahamai Jeffery Gibson. Utóbbi kettő is az érmet országos csúccsal nyerte, míg Bett győztes eredménye egyben a világ idei legjobbja is. Kenya ezzel az arannyal, amihez hozzá kellett még adni David Rudisha győztes érmét a 800-as távon és az ifjúsági világbajnok Faith Kipyegon ezüstjét női 1500-on, a jelen pillanatban magabiztosan vezeti az éremlistát. Oda csak a negyedik napon iratkozott fel Oroszország is.

A férfi 800-on titkos esélyesnek számított – elsősorban azért, mert övé az idény legjobb eredménye – a bosnyák Amel Tuka. Kiderült azonban, hogy könnyebb megnyerni a Gyémántliga futamát, mint a vb döntőjét, amikor a rutinos veteránok taktikai képessége a perdöntő. A világcsúcstartó Rudisha magabiztosan nyert, mögötte pedig a hajrában a lengyel Adam Kszczot és a bosnyák futott be.

Női 1500-on az etióp Genzebe Dibaba volt a favorit, s meglepetés nem is történt. Dibaba időben az élre állt, minden rohamot könnyűszerrel visszavert, a többiek pedig csak a másik két éremért küzdhettek.

A női diszkoszvetés csak a legelején és a legvégén volt izgalmas. Az idény legjobbjával érkezett kubai Denia Caballero már elsőre elvitte az aranyat, hisz ebben a mezőnyben tegnap senki más nem volt képes 70 métert megközelítő eredményre, még a címvédő horvát Sandra Perković sem. A második sorozat után kialakult Caballero, Müller, Perković sorrend az utolsó négy dobásig nem változott. Ekkor a másik kubai, Yaimé Pérez tört fel Perković elé, a horvát azonban az utolsó dobásban még repesztett egy nagyot, amely ezüstöt ért.

Távolugrásban a címvédő orosz Alekszandr Menkov felkészületlenül érkezett, és a kínaiak esélyt láttak a nagy sikerre. Nem számoltak azonban az olimpiai és világbajnok, valamint a brit nemzetközösségi játékokon is győztes angol Greg Rutherforddal. Talán azért, mert Greg vb-n korábban még nem nyert érmet. Rutherford 841 centiméterrel egyesítette a négy titulust, s a három kínai elé beugrott a 31 éves ausztrál Fabrice Lapierre is.

A 200 m selejtezőjében Usain Boltnak nem kellett nagyon erős eredmény, a felfedezett pedig az elődöntőbe jutott serdülő világbajnok, a 16 éves japán Abdul Hakim Sani Brown, akinek nigériai az apja.

Ma a női kalapácsvetés selejtezőjében rajtol Orbán Éva, női 800-on Amela Terzić szerepel, 110 m gáton pedig Baji Balázs és Milan Ristić is ott lesznek a mezőnyben. 

XV. vb, férfiak, 800 m: 1. David Rudisha (Kenya) 1:45,84, 2. Adam Kszczot (Lengyelország) 1:46,08, 3. Amel Tuka (Bosznia) 1:46,30, 400 m gát: 1. Nicholas Bett (Kenya) 47,79, 2. Gyenisz Kudrjavcev (Oroszország) 48,05, 3. Jeffery Gibson (Bahama) 48,17, távolugrás: 1. Greg Rutherford (Nagy-Britannia) 841, 2. Fabrice Lapierre (Ausztrália) 824, 3. Vang Gyianan (Kína) 818, nők, 1500 m: 1. Genzebe Dibaba (Etiópia) 4:08,09, 2. Faith Chepngetich Kipyegon (Kenya) 4:08,96, 3. Sifan Hassan (Hollandia) 4:09,34, diszkoszvetés: 1. Denia Caballero (Kuba) 69,28, 2. Sandra Perković (Horvátország) 67,39, 3. Nadine Müller (Németország) 65,53.