2024. április 24., szerda

A drótakadály nem akadály

Fényes nappal is folyamatosan zajlott az illegális határátkelés
(Fotó: MTI)

Migránsok Röszke közelében (Beta, MTI)

Hétfőn érkeztek meg a magyar határra annak a több ezres migránstömegnek az első csoportjai, amelyet a macedón–görög határnál próbáltak meg sikertelenül föltartóztatni a macedón rendőrök. Meg is kezdődött még aznap az illegális határátkelés. A gyorstelepítésű drótakadály, amely mindössze három gúlába rakott NATO-drót, így félkészen, a mögötte épülő háromméteres kerítés nélkül a tudósítások szerint nem jelentett komolyabb akadályt a migránsoknak. Még tegnap este jelentette az MTI, hogy a migránsok átvágták a drótot, ruhákat, hálózsákokat dobtak át rajta, hogy ne sértse meg őket a penge, amikor átmásznak alatta vagy rajta. Az illegális bevándorlók nagy csoportjai a könnyebbik megoldást választották: a síneken gyalogolva a Röszke melletti vasútvonalnál lépték át a határt. Innen a szegedma.hu beszámolója szerint sokan folytatták az utat Szeged felé. Az M1 tudósítója azt tapasztalta hétfő este a helyszínen, hogy kevesebb mint fél óra alatt 200-250-en lépték át a zöldhatárt, reggel óta pedig csak a vasúti sínek mentén mintegy 700-an.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) huszonöt nyomozót vezényelt Csongrád megyébe, hogy segítsék az ottani rendőrök munkáját. Elsősorban az illegális határátlépőket szeretnék feltartóztatni és az embercsempészetet megfékezni. A rendőrök folyamatosan jelen vannak a vasúti síneknél, és a kerítés mentén is állandóan járőröznek.

A szegedma.hu beszámolója szerint az éjjel a sínek között a menekültek tüzet gyújtottak, és ott melegedtek. Sátrat vertek föl, és többen lefeküdtek aludni. Folyamatos az utánpótlás Szerbia felől, így az eddigi gyakorlattal szakítva, tegnap fényes nappal is folyamatosan zajlott az illegális határátkelés.

A délelőtti állapotokról azt jelentette a helyszínről naprakészen tájékoztató szegedma.hu, hogy Röszkénél a folyamatos rendőri jelenlét ellenére is állandóan próbálkoznak a migránsok átjutni a drótkerítésen, a lap fotósa megörökítette, amint többen átbújtak a GYODA (azaz a drótakadály) alatt.

A déli órákban arról írtak, hogy a helyzet változatlan a határon: egyre nagyobb tömegben lépik át a migránsok Röszkénél a zöldhatárt. Egyesek a vasúti síneken, mások a drótakadály alatt vagy felett.

A hírportál fotókkal alátámasztva még hétfőn számolt be arról, hogy miként keltek át a migránsok a GYODA néven ismertté vált drótakadályon. Egy 6-8 fős csoport a közelben megbújva kifigyelte, hogy milyen időközönként halad el a járőrkocsi, majd az alkalmas időpontban hálózsákokat és plédeket használva megemelte a NATO-drótot, és könnyedén átkúsztak alatta, majd percek alatt eltűntek a kukoricaföldön. A gyermeket a kerítés fölött adták át. A lap tudósítója szerint többen is ezen a szakaszon kelnek át, sőt már kitaposott ösvény vezet oda.

Tegnap délután arról adott hírt a szegedma.hu helyszínen levő munkatársa, hogy fokozódott a mozgás Szerbia felől. Sok gyerek is érkezett a bevándorlókkal, pár hónapostól kezdve tizenévesekig. A hírportál értesülései szerint egy kislányt elszállítottak, 40 fokos lázzal.

A szegedma.hu tudósítása szerint az illegális határátkelők együttműködnek a magyar hatóságokkal. A rendőrök a kijelölt gyűjtőpontokon gyűjtötték össze az illegális bevándorlókat, s azután szervezetten, buszokkal szállítottak őket tovább a menekültek befogadására szolgáló röszkei állomásra.

Az MTI közlése szerint hétfőn – amikor a macedón–görög határnál feltartóztatott migránstömegnek még csak az első csoportjai érhették el a magyar határt – negyvenhárom csoportban 1930 illegális bevándorlóval, köztük 309 gyermekkel szemben intézkedtek a rendőrök a polgárőrökkel együttműködve Csongrád megye déli részén. Országosan hétfőn tiltott határátlépés miatt 2093 embert fogtak el a rendőrök, és 6 fővel szemben embercsempészés miatt indult büntetőeljárás. Kedden ennél minden bizonnyal jóval több határátlépővel szemben kell intézkednie a magyar hatóságnak.

Magyarkanizsa felől valószínűleg sötétedés után érkezhetnek nagyobb számban migránsok Röszkére, a Szeged–Szabadka vasút nyomvonalán – jelentette az M1 aktuális csatorna helyszíni tudósítója kedd délután. A tudósítás szerint reggel óta több százan érkeztek gyalog Röszkére a vasúti síneken, de az a mintegy 2200 ember, aki elhagyta a Magyarkanizsa mellett található tábort, ekkor még nem érte el a magyar határt.

A köztelevízió tudósítója találkozott olyan csoportokkal, amelyek a rendőröket látva visszafordultak, hogy más úton, feltehetően a drótakadályt átmászva próbáljanak bejutni magyar területre.