2024. április 19., péntek

Ma hagyja el a menekülthullám Szerbiát

Az elmúlt napokban több ezer migráns érkezett a magyar–szerb határra

Napról napra több migráns érkezik Szerbiába, azok a migránsok érkeztek meg, akiket múlt héten napokra feltartóztattak a görög–macedón határnál. A belgrádi autóbusz-állomás tegnap összesen 42 járatot indított Szabadkára és Magyarkanizsára, ebből csupán 12 volt rendes járat. Az autóbusz-különjáratok száma naponta az igényektől függően változik, a Szerbiai Vasutak pedig naponta két különjáratot indít Preševóból Szabadkára. A Preševótól 20 kilométerre lévő bujanovaci autóbusz-állomás rendkívüli járatokat indított el Bujanovac–Belgrád- és Bujanovac–Szabadka- útvonalon. A migránsok rendes áron vehetik igénybe az autóbuszjáratokat, Belgrádig 2 ezer dinárba, Szabadkáig pedig 2900 dinárba kerül a jegy. Hétfő este több mint ezer migráns érkezett a szabadkai autóbusz-pályaudvarra Belgrádból. Melissa Fleming, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának szóvivője szerint akár háromezer menekülő ember is érkezhet naponta Macedóniába a következő hónapokban. Szavai szerint ennek oka elsősorban az iraki erőszak és a szíriai polgárháború folytatódása, valamint az onnan elmenekültek egyre rosszabbá váló életkörülményei Törökországban, Jordániában és Libanonban. A szóvivő arra szólította fel az Európai Unió tagállamait, hogy biztosítsák a menedékkérők igazságos elosztását. – Az Európai Uniónak elsősorban azokon az államokon kellene segítenie, amelyek kimerítették lehetőségeiket, vagyis Görögországnak, Macedóniának és Szerbiának – szögezte le a szóvivő.

Tegnap hajnali 3.50-től este fél kilencig összesen 42 autóbusz indult el Belgrádból Szabadka és Magyarkanizsa irányában. Mindegyik kizárólag migránsokat szállított. A legnagyobb tumultus 17.45-kor volt, ekkor 8 rendkívüli járat indult Magyarkanizsára. A 42 induló autóbusz közül 12 menetrend szerinti járat volt. A belgrádi autóbusz-állomás állomásfőnöke szerint csak autóbuszokkal mintegy 1500-1700 migráns indult el tegnap Belgrádból Észak-Vajdaságba.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerint több mint hétezer migráns érkezett vasárnapra virradóra Macedóniából Dél-Szerbiába. A migránsok a regisztráció után elsősorban autóbuszokkal és vonattal folytatják útjukat a magyar határ irányában, ahonnan végső úti céljuk felé, más uniós tagországokba indulnak.

Vladimir Cucić szerbiai menekültügyi és migrációs biztos szerint várhatóan ma estére hagyja el Szerbia területét az a menekülthullám, amely Szíriából, Irakból, Afganisztánból és más országokból érkezett a hét végén Preševóba. Cucić szerint hétfő késő délután Preševóban mintegy 1500-2000 migráns tartózkodott, a zömében albánok lakta várostól hét kilométerre, a macedón határnál fekvő Miratovacban pedig még mintegy ötszázan voltak. – Ez az emberáradat, amelyet étlen-szomjan tartóztattak fel Macedóniában, várhatóan már szerda estére át is halad Szerbián – vélekedett a migrációs biztos.

Aleksandar Vulin szociálpolitikai miniszter tudomása szerint az idén 100 ezer migráns haladt át Szerbián keresztül. – Preševóban pillanatnyilag ezer migráns tartózkodik – nyilatkozta a szociálpolitikai miniszter. Elmondta, hogy a menekültek orvosi vizsgálaton esnek át, ha szükség van rá, gyógyszereket kapnak, élelmiszercsomagokkal látják el, majd valamelyik befogadó központba irányítják őket. Mint megjegyezte, az idén több mint 4 ezer migráns kért ideiglenesen menedéket Szerbiában, és annak ellenére, hogy nem fognak túl sok időt az országban tölteni, törvényeink és a nemzetközi jogszabályok védik őket.

– A polgárok hozzáállása is védi a menekülteket, ők ugyanis nagyon is jól tudják, milyen szenvedni – vélekedett a szociálpolitikai miniszter.

(Fotó: Ótos András)

(Fotó: Ótos András)

Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke és Hans Friedrich Schodder, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) szerbiai elnöke tegnap a Közel-Keletről érkező migránsoknak való közös segítségnyújtás folytatásáról tárgyalt. Az ülésen megállapították, hogy a görög–macedón határnyitás után érkező migránsok sikeresen és megfelelőképpen lettek ellátva, a magyarkanizsai befogadó központban pedig kielégítő a helyzet. Pásztor és Schodder megjegyezte, hogy a migránsok kérdését humanitárius szempontból és a helyi lakosság érdekének szempontjából is kezelni kell. Kiemelték, hogy a közelgő tél miatt még jobban el kell mélyíteni az együttműködést, a téli időszakban ugyanis sokkal nehezebb ellátni a bevándorlókat.

Hétfőn este Nebojša Stefanović belügyminiszter látogatta meg a belgrádi autóbusz-állomáson kialakított ideiglenes befogadóhelyet. – Azért vagyunk itt, hogy meggyőzzük a migránsokat és a polgárinakat is, hogy vigyázunk a biztonságukra – mondta a belügyminiszter. Beszámolója szerint a belgrádi rendőr-főkapitányság az érintett városrészen 24 órás ügyeletet vezetett be, a helyszínen tartózkodó rendőrökhöz a migránsok és a belgrádi polgárok is bármikor segítségért fordulhatnak.

– Biztosítani akarjuk, hogy a főváros, úgy, ahogy a többi település is teljesen biztonságos legyen, ne történhessen rendbontás és semmiféle nyugtalanság ne legyen. Azt szeretnénk, hogy vendégeink és polgáraink is biztonságban érezzék magukat ott, ahol élnek. Országként kötelességünk jó házigazdaként viselkedni, és egyformán gondot viselni mindenkire, aki belép Szerbiába – hangsúlyozta Stefanović. Kiemelte, hogy Szerbia továbbra is segíteni fogja a migránsok közlekedését, az ország ugyanis nem tud elszállásolni ennyi embert. Hozzátette, hogy a szerb fővárosban csupán azok a taxisok fuvarozhatnak bevándorlókat, akik erre engedélyt kaptak a menekültügyi és migrációs biztos hivatalától, sokan visszaéltek ugyanis a migránsok jóhiszeműségével.