2024. március 29., péntek

Nincs új a nap alatt

Minden évben – hol az idény kezdetén, hol a derekán, hol meg a végén –  foglalkozni kell egy visszatérő kérdéssel, amely rákfeneként pusztítja a vadászok becsületét, de végső soron az államot is rossz színben mutatja be. Aki akár alapszinten is kapcsolódik a vadászathoz, az tudja: a fürjek elektronikus csalival történő vadászatáról van szó. A vadászati törvény ugyanis világosan tiltja a csali használatát. Azonban mindig voltak, és úgy tűnik továbbra vannak emberek, akik a nyári vadászatnak a jövőjét tudatosan veszélyeztetik, mert nem hajlandók betartani a törvényt. Vagy azt hiszik, hogy rájuk nem vonatkozik, esetleg azt képzelik, hogy ők a törvények felett állnak.

Ez a magatartásforma az idén – amikor az állatvédők nyomására az illetékesek megtiltották a gerle vadászatát, majd visszavonták a tilalmat, és kilátásba helyezték a fürj vadászatának betiltását is – igencsak káros a vadászatra nézve. Különösen annak ismeretében, hogy a különböző állatvédő egyesületeknek a hatóságra gyakorolt nyomása sosem látott méreteket öltött, és ezt csak fokozta a madárvédők aktivistái által Észak-Bácskában két helyen talált fürjcsali. Félő, hogy az állatvédők ezt az incidenset arra fogják használni, hogy még inkább a vadászok és a vadászat ellen hangolják a közvéleményt. Az egészben az a legszörnyűbb, hogy adott esetben állításaik nem alaptalanok.

Mindenki tudja, voltak, vannak és lesznek emberek, akik némi haszon reményében készek megszegni a törvényt. Figyelembe kell venni, hogy a nyolcvanas évek végén egy-egy észak-bácskai vadászegyesületnek a nyári vadásztatásból származó bevétele mintegy százezer nyugatnémet márkát tett ki, és ekkora összeg ma sem megvetendő. Ez nem kirívó eredmény volt, a térségben gazdálkodó valamennyi egyesület hasonlóakat könyvelt el. Bárki kiszámíthatja, mekkora bevételtől esnek el évről évre a térség vadgazdái, mert nem használhatnak elektronikus csalit. Retorikai a kérdés, hogy a most lebukott egyesületek vezetőinek volt-e tudomásuk arról, mi történik a területükön. De akár tudták, akár nem, nem vonhatják ki magukat a felelősség alól. A felelős személynek ugyanis kötelessége a tagsággal betartatni az előírásokat. Ha arra nem képes, akkor viszont kétségbe vonható az egyesület vezetésére való alkalmasság.