2024. április 24., szerda

Kenyérszentelés Nagybecskereken

Együtt imádkozott vasárnap a Szent István-napi ünnepségen Nagybecskerek magyarsága a helybeli református templomban. A hagyomány szerint egyik évben a katolikus, a másikban pedig a református templomban tartanak közös megemlékezést.
– Hiszek abban, hogy ez a Szent István-napi ünnepség, amely megtöltötte ezt a templomot, azt is jelzi, hogy a nagybecskereki magyarság egy olyan közösség, amelynek nemcsak múltja, hanem jelene és sokkal szebb jövője van – mondta Pál Károly (VMSZ).

Együtt ünnepelt Nagybecskerek magyarsága (Fotó: Kecskés István)

Együtt ünnepelt Nagybecskerek magyarsága (Fotó: Kecskés István)

Több helybéli asszony sütötte az istentiszteleten megszentelt és kiosztott cipókat, melyeket Gyuris László nagybecskereki plébános, Kiss Nándor bánáti esperes, Kovács Elvira köztársasági képviselő, Várady József, a Nagybecskereki Módszertani Központ vezetője és Németh Róbert, a fennállásának 70. évfordulóját ünnepelő nagybecskereki Petőfi MME alelnöke vett át.
Kiss Nándor bánáti református esperes hangsúlyozta, hogy az életet jelentő kenyér szorgalmas emberek munkájának a gyümölcse, de Isten ajándéka is. Az emberek sokszor talán nem is tudják értékelni, hogy ez a kevés milyen sok, hogy milyen sokat is tud jelenteni a kenyér.
Gyuris László plébános szerint jó lenne, ha többen kapnának a rászorulók közül. Akiknek kicsi a nyugdíjuk, az alacsony jövedelmű családok, a szülők, akik a tanév kezdetén küszködnek anyagi gondokkal. De természetesen gondolni kell azokra az ezrekre és ezrekre is, akik átvonulnak országunkon, és nem tudjuk, hogy mijük van és mijük nincs.
Az ünnepi műsorban felléptek a Petőfi MME, a Madách Amatőr Színház és az Emmanuel Kamarakórus tagjai. A rendezvény agapéval ért véget a református egyházközség udvarában.