2024. április 17., szerda

Az életet, a megélhetést, az otthont jelenti

Tizennegyedik alkalommal szerveztek Zentagunarason újkenyér-ünnepet

Új kenyér havának, vagyis augusztusnak negyedik hétvégéjén 14. éve rendeznek Zentagunarason újkenyér-ünnepet, amelyet ezúttal augusztus 22-én és 23-án tartottak meg. A közösség részt vehetett a Kara Nándor római katolikus és Vladislav Rac görög katolikus atyák által celebrált, kenyérszentelést magában foglaló hálaadáson, emellett a dologvégző ünnep sokszínű programsort felvonultató kísérőrendezvényein is ünnepelhetett, amelyek elsősorban a helyi sportpályákon zajlottak.

Népviseletbe öltözött fiatalok ünnepi felvonulása

Népviseletbe öltözött fiatalok ünnepi felvonulása

– Az új kenyér megszentelése és megszegése elsősorban arra emlékeztet minket, hogy ha kitartó munkával szorgoskodunk céljaink elérésén, az előbb-utóbb meghozza gyümölcsét. A kenyér a magyar ember számára mindig is az életet, a megélhetést, az otthont jelentette. Sokan emlékeznek még arra, ahogyan apáink, nagyapáink a kés hegyével keresztet rajzoltak a család asztalára kerülő frissen sült kenyérre. A hála jele ez a mindennapi betevő falatokért. Fontos, hogy a hétköznapi anyagi gondjaink, problémáink ellenére a mai ünnepen mégis meglássuk a hiányokon túl a gazdagságot, a megajándékozottságot. A próbák között a megtartás csodáját. Mára már ezt a szép gesztust csak keveset gyakorolják, pedig a kenyér és a rákerülő kereszt olyan egyetemes értékeket jelképeznek, amelyek összekötnek bennünket – fogalmazott a helyi közösség főszervezésében zajló XIV. Újkenyér-ünnep egyik díszvendége, Nyilas Mihály, a tartományi kormány alelnöke, tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti közösségi titkár vasárnap esti ünnepi köszöntőjében, majd többek között hangsúlyozta:

– A kereszt felidézi bennünk Szent István örökségét. Ennek az örökségnek köszönhető, hogy népünk nem tűnt el a történelem viharában. A mi feladatunk az, hogy vigyázzunk erre az örökségre, őrizzük hagyományainkat, a gyökereinket, magyarságunkat. (…) Csak összefogással őrizhetjük meg iskoláinkat, intézményeinket, a kínkeservesen kiharcolt jogainkat.

Az együttélés és közös építkezés, valamint az összefogás jelentőségére Fekecs József, a zentagunarasi helyi közösség tanácsának elnöke is emlékeztetett alkalmi köszöntőjében, Pál apostol szavait is idézve: Ne azt keressétek, ami széthúz és megoszt benneteket, hanem azt, ami összeköt.

A Játszóutcában gyermekprogramok zajlottak

A Játszóutcában gyermekprogramok zajlottak

– Mi mindannyian, zentagunarasiak, kivesszük a részünket a közösségi életből, építjük, szépítjük falunkat. Segítjük az iskola és az óvoda munkáját. A templomunkat tatarozgatjuk, díszítjük, a tájházat rendezgetjük, szépítgetjük, utakat javítunk és építünk. A fiataloknak is egyre több lehetőségük nyílik a közös programokra a folyamatosan újuló és megújuló sportpályákon. Készül a játszótér, amit már a jelen lévő gyerekek többsége, gondolom, ki is próbált. A tartományi támogatásoknak köszönhetően ismét lesznek utcanévtábláink, és szövőszékekkel is gyarapodik a falu. Ne felejtsük el, a boldogságunk kulcsa a saját kezünkben van, gondolatainkban és tetteinkben gyökerezik – hangsúlyozta a tanácselnök, aki a vasárnapi ünnepnapon többek között megszegte az új búzából készült megszentelt kenyeret, majd az esti órákban Lép Péter, a magyarországi Kárász polgármestere mellett kézjegyével ellátta a Zentagunaras és Kárász között köttetett testvér-települési szerződést. Ezen aktusra augusztus 23-án, az alkalmi, mindenekelőtt kulturális tartalmakat felvonultató program keretében került sor, amelyet megtisztelt jelenlétével Valka Károly, a VMSZ tanácsának elnöke, a kúlai Népkör alelnöke is. A XIV. Újkenyér-ünnepen Kislinder Gábor, Topolya polgármestere és Plohl Edvin, Topolya község képviselő-testületének elnöke is tiszteletét tette. A kultúrműsor során elhangzott: a zentagunarasiakkal vendégként vagy a művelődési műsorfolyamatban fellépőként együtt ünnepeltek szentesiek, mártélyiak, kárásziak, adorjániak, bajsaiak, pacsériak, gunarasiak, Keviből érkezettek, csantavériek. Augusztus 22-én az ünnepi program szervezői a hangsúlyt a sportra és a szabadidős tevékenységekre fektették. Ekkor a futballnak, a kosárlabdának és a röplabdának jutott főszerep, lezajlott az I. Újkenyeres játékok határok nélkül elnevezésű verseny. Vasárnap birkapörköltfőző versenyt tartottak, amelyből győztesként az újvidéki Nagy István került ki, a vándorserleg pedig a helyi Sördögök csapatának jutott. Vasárnap 17 koordinátor részvételével, 14 játszóhely biztosításával ún. Játszóutca is működött. Kézműves-kiállítás és -vásár is zajlott a helyszínen, alkalmi kiállítás nyílt a pacséri Kókai József amatőr festő munkáiból. A Magyarkanizsai Községi Tűzoltószövetség, valamint a 2014 májusában alakult Délvidéki Önkéntes Tűzoltók Hálózatának képviselői is ellátogattak Zentagunarasra egy, a helybeli Fáklya Önkéntes Tűzoltótestületnek hozott gazdag adománnyal.