2024. április 24., szerda

Különleges tábor a Bontakozás

Ezen a nyáron is megszervezték Horgoson

A több mint egy évtizedes hagyománnyal rendelkező Bontakozás tábor – amelyet a közelmúltban szerveztek meg Horgoson – olyan egyedi kezdeményezés, ahol hasonló korú, de különböző nyelvű és nemzetiségű általános iskolás gyermekek gyűltek össze, akik egy hét alatt vegyes csapatokra osztva tanultak az együttműködésről, az egymás iránti tiszteletről, anélkül hogy a multikulturalizmus vagy a tolerancia kifejezésről tanulnának. A horgosi Október 10. Általános Iskolában két nyelven folyt az oktatás, a korábbi években testvériskolai kapcsolatokat ápoltak a hazaiakon kívül boszniai (gradačaci) és magyarországi (röszkei) oktatási intézményekkel is. A tartományi oktatási titkárság által is támogatott Bontakozás tábor résztvevői ezeknek az iskoláknak a tanulói közül kerülhettek ki, így vegyes csapatokat alkotva, a szerbet és a magyar nyelvet ismerő gyerekek a kommunikációban hidat képeztek az egynyelvű gyermekek között, akik az egy hét alatt az egészséges táplálkozásról, környezetvédelemről tanultak, számos sportolási lehetőséggel együtt. Ez a fajta izgalmas jellege a tábornak az idén elmaradt, ugyanis a boszniai szülők a médiából értesültek a községen át vándorló menekülttömegről, így az idén nem járultak hozzá, hogy gyermekeiket elengedjék Vajdaság északi csücskébe, a tábor helyszínéül szolgáló Túrú-tanyára. Nikičić Goran, a horgosi iskola igazgatója nem örült a szülők döntésének, de megérti az óvatosságukat.

Így készült a gyümölcs kalózhajó

Így készült a gyümölcs kalózhajó

– Sajnáljuk, hogy az idén a gradačaci diákok nem jöhettek el, az ottani igazgató elmondta, nem a táborral van gondjuk, hanem a községen áthaladó menekültáradatról szóló hírek rémítették meg a szülőket. Ennek ellenére igyekeztünk tartani a tőlünk megszokott színvonalat, tartalmas, sokrétű programmal készültünk, amelyben helyet kapott a sport, a környezetvédelem, a művészet és a hagyományápolás is. Ahogy mindig, úgy idén is sok támogatást kaptunk helybeliektől, vállalkozóktól és magánszemélyektől, akiknek ezúton is köszönjük a támogatást.

A közelmúltban lezajlott tábor tehát idén is változatos programmal készült, a részt vevő szerbiai és magyarországi negyven tanuló kipróbálhatta az íjászatot, asztaliteniszezhettek, előadást hallhattak a fotózásról, majd vízzel megtöltött és szétpukkanó léggömböket fotóztak, rövid kampányfilmeket készítettek az egészséges táplálkozás népszerűsítéséről, egy nap pedig Magyarkanizsára, a Tisza-partra kirándultak.

Az Iringó környezetvédő és honismereti civil szervezet is évek óta bekapcsolódik a tábor munkájába, idén egynapos programmal készültek a gyerekeknek. Horvát Hilda az Iringó képviseletében elmondta, örömmel járnak vissza a táborba.

– Az Iringó a környezettudatos életmód népszerűsítésére törekszik, ennek tükrében idén a táplálkozás kapott központi szerepet. Ezt olyan módon közelítettük meg, hogy az számukra is izgalmas legyen, ezért mivel a legtöbb gyerek már okostelefonnal, kamerás fényképezőgéppel rendelkezik, arra kértük őket, készítsenek humoros kampányfilmeket az egészséges táplálkozásról, ami valóban megmozgatta a gyerekek fantáziáját, felhasználták a tanyán található állatokat, eljátszották, hogy megfejik a kecskét, és a gyári tej helyett otthon fejt, házi tejet isznak. Ezenkívül gyümölcsöt hoztunk nekik: dinnyét, szőlőt, barackot, szilvát, amelyekből építeniük kellett valamit, például kalózhajót, bohócfejet, s persze a nem túl tartós műalkotásokat ebéd után el is kellett fogyasztani – mondta Horvát Hilda.