2024. április 16., kedd

Kinizsi és Hunyadi

Hatalmas érdeklődés övezte a Patkó Lovas Színház látványos produkcióit: a Honfoglalást és a Mátyás, az igazságost Mórahalmon

Jó előre elkeltek a jegyek, így senkit sem lepett meg, hogy az augusztus 20-ai hosszú, ünnepi hétvégére időzített lovas színházi előadásokat telt ház előtt tartották meg a mórahalmi lovardában. Az egészen fiatal helybeli Patkó Lovas Színház társulata a Nemzeti Lovas Színházzal karöltve ezen a hétvégén tette fel a koronát a városka gazdag és változatos nyári kulturális kínálatára, minthogy augusztus 20-ától 22-éig, három estén át valóságos színházi attrakciót varázsolt a három évvel ezelőtt kiépített lovardában. A nemzeti ünnepnap estjén és másnap Szűts István–Koltay Gergely Honfoglalás című rockoperáját adták elő, főbb szerepben: Pintér Tibor, Buch Tibor, Tóth Attila, Rosta Claudia, Halasi Bianka, Janza Kata, Papadimitriu Athina, Lőrincz Andrea, Dancs János, Bencze Sándor, Békefi Viktória, Mohácsi Márk művészekkel, szombaton, augusztus 22-én pedig Szűts István–Pintér Tibor Mátyás, az igazságos című produkcióját vitték színre, ugyancsak nagy sikerrel. A két előadás szereplőgárdája részben ismétlődött, a már említetteken kívül: Makrai Pál, Kaszás Géza, Várfi Sándor, Bakos Attila, Biró Bálint lépett közönség elé, valamint a Szigetszentmiklósi Sziget Színház tánckara és musicalstúdiójának növendékei, kiegészülve a kaposmérői Kassai-lovasíjászat jeles tagjával, Katrics Tamással.

A leírtakból is következik, hogy a lovardába költöztetett színházi produkcióknak minden alapja megvolt arra, hogy attraktívak legyenek, tekintettel arra, hogy a lovak is jelentős szerephez jutottak, de a letűnt korokra jellemzően a látványt íjászok, táncosok, korhű jelmezek, dalbetétek csak fokozták. Nekem csupán a második előadást, a Mátyás, az igazságost volt alkalmam látni. A rockopera Kinizsi Pál és Mátyás király barátságán keresztül mutatja be az egykori történelmi eseményeket, melynek során megismerjük Mátyást fiatal korában, de érett férfiként, megkoronázott királyként is. Ezen az úton Kinizsinek fontos szerep jut, időről időre talán túlzottan is fontos, ami kissé a címszereplő fontosságának kárára ment. Talán a megszámlálhatatlanul sok látványos elem, díszletrészlet, a vetítés és koreográfia ellensúlyozza ezt, a kiváló énekesekről és betétdalokról nem szólva. A fülbemászó dallamokat valóban mesterien adják elő a szereplők, közülük is Biró Bálint nevét hangsúlyoznánk, azét a gyermekszínészét, aki angyali hangon varázsolja elénk a kis Kinizsi Pált már-már mesebelivé fokozott tulajdonságaival. Igazságtalanok lennénk, ha nem emelnénk ki a felnőtt Kinizsit alakító Pintér Tibor lehengerlő alakítását, vagy a közönség ugyancsak kedveltjének, az Udvari Bolondnak a megformálóját, Várfi Sándort, akik a lovas eleganciát és a humort is kellő időben, mértékben vitték be a kétszer egyórás látványprodukcióba.

A híres királyról szóló mondákat és történeteket egy köntösbe ágyazó előadást csaknem ezren nézték meg a hűvös, hétvégi esten. A közönség vastapssal jutalmazta a sokoldalú tehetségét fel-felvillantó társulat tagjait, mint ahogyan Nógrádi Zoltán polgármester üdvözlő szavait is megtapsolta, aki a háromnapos rendezvényt mintegy lejelentve hitét fejezte ki, hogy a lovas színház éveken át fogja hirdetni az ott élők hitét és elszántságát a szülőföld megtartó erejében. A mórahalmi önkormányzat hagyományt szeretne teremteni a lovas előadásokkal. Az első évad ezzel a három előadással ugyan lezárult, de jövőre folytatódik az előadássorozat: 2016-ban még több előadással várják majd a közönséget. Az ígéretek szerint az új évad előadásait még az idén meghirdetik, ám máris sejthető, hogy ismét nagy történelmi korhoz vagy személyhez nyúlnak, akinek az alakját könnyen történetbe, énekbe, majd látványos előadásba önthetik.