2024. március 29., péntek

Felrobbantottak egy római kori templomot Palmürában

Az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet felrobbantott egy kétezer éves római kori templomot az UNESCO világörökségi listáján szereplő ókori szíriai romvárosban, Palmürában. A Baál-Samin templom felrobbantásáról az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns szíriai szervezet és egy Törökországban tartózkodó palmürai aktivista, Oszama al-Hatib számolt be helyi forrásokra hivatkozva. Az OSDH szerint egy hónappal ezelőtt, Hatib szerint vasárnap rombolták le a szentélyt.

A hatalmas detonáció romba döntötte a templomot, és megrongálta – egyes hírek szerint kidöntötte – a mellette lévő római kori oszlopokat is. A Baál-Samin templom volt Palmüra egyik legjelentősebb műemléke. Baál-Samin föníciai istenség tiszteletére építették i. e. 17-ben, majd Hadrianus római császár idején, 130-ban megnagyobbították, és dekorálták.

Mamun Abdulkarim, a szíriai régészeti hivatal vezetője a templom lerombolásával kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy sajnos megtörtént az, amitől a leginkább tartottak. Júniusban az Iszlám Állam két ókori mauzóleumot robbantott fel Palmürában. Ezek nem tartoztak a város római kori emlékei közé, de a terrorszervezet értelmezése szerint ellenkeztek az iszlámmal. Palmüra elfoglalása óta most első ízben fordult elő, hogy római kori műemléket romboltak le.

Az UNESCO világörökségi listáján szereplő Palmüra a világ legismertebb történelmi helyszínei közé tartozik. Az IÁ fegyveresei májusban foglalták el. Mivel tartani lehetett attól, hogy a radikális fegyveresek lerombolják, ahogy azt Irak jelentősebb régészeti helyszínével is tették, szíriai tisztségviselők elővigyázatosságból még a város elfoglalását megelőzően több száz ókori szobrot rejtettek el biztonságos helyen. Az IÁ terroristái a minap lefejezték Palmürában Szíria egyik legkiválóbb archeológusát, a 81 éves Háled Aszaádot, mert nem akarta elárulni, hogy hová rejtették a palmürai kincseket. A tudós több mint ötven évig vezette az ottani régészeti munkálatokat.