2024. április 23., kedd

Csata a végrehajtói hatalomról

A mai brüsszeli forduló központi kérdése a koszovói szerb községek közösségének megalapítása lesz

Isa Mustafa koszovói és Aleksandar Vučić szerb kormányfő ma újabb tárgyalási fordulót tart Brüsszelben, ahol a remények szerint megegyezés születhet a koszovói szerb községek közösségének megalapításáról, annak tisztségviselőiről és a közösség végrehajtói hatalmáról. Pristina eddig minden erejével ellenkezett, hogy a koszovói szerb községek közösségének tisztségviselőinek állami hivatalnok státusz járjon, Federica Mogherini, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője azonban megállapodást követel Belgrádtól és Pristinától. A szerb községek közösségén kívül a találkozón a politikusok tárgyalnak a vitatott békeparkról, valamint energetikai, telekommunikációs és a tulajdonjogi kérdésekről is. Annak ellenére, hogy Szerbia szerint a Kosovska Mitrovica-i híd kérdését nem kellene tárgyalási pontként felvenni, várhatóan Brüsszel mégis napirendre veszi, mivel az Európai Unió szerint a híd kérdése fontos eleme a mozgásszabadságról szóló vitakörnek. A belgrádi sajtó szerint amennyiben végleges megegyezés születik Pristina és Belgrád között, akkor az év végéig Brüsszel minden bizonnyal megnyitja a szerbiai csatlakozási tárgyalások első fejezeteit.

Aleksandar Vučić szerb kormányfő tegnapi nyilatkozata szerint nem tudni még, hogy a koszovói szerb községek hivatalnokainak milyen státuszuk lesz, a brüsszeli megállapodás szerint azonban a közösségnek legalább olyan jogok járnak, mint a koszovói önkormányzatoknak van a városépítészeti, a kommunális, az oktatási és az egészségügyi területeken. Az albán sajtó tudósítása szerint hiába ellenkezik Pristina, kénytelen lesz végrehajtói hatalmat adni a szerb közösségeknek. A Belgrád–Pristina párbeszédet eddig leginkább az lassította le, hogy Pristina valamiféleképp mindig megpróbálta becsempészni a „koszovói államiságot” a megegyezésekbe. Az ezzel kapcsolatos állandó pristinai kísérletek, valamint amiatt, hogy Pristina folyton megpróbálja újratárgyaltatni a megállapodásba foglaltakat, Federica Mogherini arra figyelmeztette Pristinát, hogy nyilvánosan bejelenti: a koszovói fél szabotálja a brüsszeli párbeszéd fordulóit, és Pristina miatt rekedtek meg a tárgyalások.

Meg fog születni a koszovói szerb községek közösségével kapcsolatos brüsszeli megállapodás, az azonban nem tartalmaz majd végrehajtói jogközöket, jelentette ki Hashim Thaçi koszovói külügyminiszter.

– Szerbia mindig is arra törekedett, hogy megalapítsa a koszovói Szerb Köztársaságot, de ezt nem engedjük meg. A koszovói szerb községek közössége egyetlen végrehajtói jogkört sem kaphat – hangsúlyozta Thaçi.

A koszovói külügyminiszter kijelentésével kapcsolatban Ljubomir Marić, a koszovói szerb községek megalapításával foglalkozó munkacsoport koordinátora kijelentette, hogy Brüsszel és Washington is figyelmeztette őket, hogy pristinai részről napi politikai célokból provokációk érhetik őket. Reményei szerint a mai brüsszeli forduló elé már nem gördül akadály, és a koszovói szerb községek közössége néhány hónapon belül feléled. Mint megjegyezte, a közösséghez jelenleg 10 község tartozik, és még további 2 – Prilužje és Gora – is csatlakozna hozzájuk.

– Mivel az előző fordulókban nem született meggyezés, most nagyok az elvárásaink. A szerb kormánnyal folytatott múlt heti konzultációink után viszont arra számítunk, hogy megszületik a megállapodás – mondta Marić.

Edita Tahiri, a Belgráddal folytatott párbeszéd prishtinai delegációja vezetőjének reményei szerint a ma megszülető megegyezés tiszteletben tartja majd a koszovói alkotmányt és a törvényeket is.

Aleksandar Vučić szerb kormányfő tegnap Michael Davenporttal, az EU küldöttségének vezetőjével is tárgyalt, akinek beszámolt a mai brüsszeli párbeszéd témáiról, valamint a szerb kormány menekültekkel kapcsolatos intézkedéseiről, és kifejtette, hogy Szerbia a Nyugat-Balkán stabilitása érdekében elkötelezett politikát folytat, és hozzátette, kiáll ez az elv mellet az augusztus 27-én megrendezésre kerülő bécsi konferencián is.