2024. április 25., csütörtök

Egyre többen érkeznek Szerbiába

Információs központot nyitottak Belgrádban a menekültek tájékoztatására

Belgrádban a vasútállomás és a buszpályaudvar közelében tegnap egy olyan információs központot nyitottak meg, ahol a Közel-Keletről és Afrikából érkező menekültek tájékoztatást kaphatnak saját nyelvükön, illetve más olyan nyelven, amit ismernek. A cél ezzel a központtal, hogy a menekültek olyan tájékoztatást kapjanak, amely segíti őket útjuk során.

Archív

Az egyre nagyobb számban érkező menekültek számára Preševo közelében kialakítottak még egy tábort, ahol 2000 menekült tartózkodik (Fotó: Beta/AP)

– A központban számos szolgáltatást végeznek majd, jogi tanácsért fordulhatnak ide a menekültek, tájékoztatják őket arról, hol kaphatnak egészségügyi ellátást, illetve útbaigazíthatják őket a menekültközpontok felé, ahol szállást és élelmet kaphatnak azok, akik menedékjogi státuszért folyamodnak – emelte ki Hans Friederich Schodder, az UNHCR (ENSZ Menekültügyi Főbiztosának Hivatalának) szerbiai vezetője az információs központ megnyitóján. A központ a Nemanjina utca 3. alatt található. Mint mondta, ennek a központnak a létrehozását nem az UNHCR kezdeményezte, hanem a Belgrád Savski Venac nevű községének vezetősége.

A információs központban az Adra civil szervezet szervezésének köszönhetően számos fordító dolgozik majd, akik arab, fárszi és urdu nyelven nyújtanak segítséget azoknak a menekülteknek, akik hozzájuk fordulnak. A terepen pedig aktivisták tájékoztatják a fővárosba érkezett menekülteket, hol kaphatnak segítséget.

A központ reggel 9 és délután 5 óra között működik majd, de az intézmény menedzsere, Vladimir Sjekloće szavai szerint követni fogják az eseményeket, és a helyzetnek megfelelően igazítanak majd a munkaidejükön is. Kiemelte, hamarosan életbe lép egy telefonközpont is, ahol azok a menekültek kérhetnek tájékoztatást, akik nem tudnak hozzájuk személyesen eljutni.

EGYRE TÖMEGESEBBEN ÉRKEZNEK

Az UNHCR adatai szerint szombatról vasárnapra virradóra 7000 menekült lépte át a szerb–macedón határt. A Nemzetközi Vöröskereszt Szövetség az elkövetkező napokban a menekültek tömegeinek drasztikusabb növekedésével számol. Több ezer menekült érkezésével számoltak tegnap is.

Macedónia csütörtökön a menekültáradat miatt rendkívüli helyzetet hirdetett az országban, és a rendőrséget és a katonaságot a görög határra vezényelte, hogy gátolják meg a menekültáramlatot a határokon. Végül mégis megnyitotta a határait a menekültek előtt. Az UNHCR adatai szerint a macedón államvezetőség az elkövetkezőkben sem zárja le a határokat. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosának Hivatala azonban arra kérte a macedón államvezetőséget, hogy erősítse meg jelenlétét és kapacitásait a határokon, hogy a Közel-Keltről és Afrikából illegálisan beáramló emberek befogadása szervezettebben történjen.

Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter a kialakult helyzet miatt Macedóniába utazott, és megállapította, a nagy számban érkező menekültek okozta gondokat Európa szintjén kell megoldani.

– A Nyugat-Balkán államai túl szegények, túlterheltek és magukra vannak hagyva, segítenünk kell nekik – emelte ki Kurz, majd hozzátette: – Ha sikerül javítanunk a Nyugat-Balkán helyzetén, saját magunkon is segíteni fogunk. Az osztrák külügyminiszter arra is rámutatott, hogy az EU 28 állama közül senki sem képes megoldani ezt helyzetet, el kell osztani a terhet egymás között, vagyis a menedékjogot kérőket igazságosan elosztani a tagállamok között.

Az UNHCR továbbra is nyomást gyakorol az Európai Unió államaira, hogy növeljék Görögország, Macedónia és Szerbia támogatását. A Szerbiai Vöröskereszt adatai szerint csak szombaton 6-8 ezer, elsősorban szíriai menekültet jegyzetek be Preševóban. Az egyre nagyobb számban érkező menekültek számára Preševo közelében kialakítottak még egy tábort, ahol 2000 menekült tartózkodik. Azokat a menekülteket, akik menedékjogi státuszhoz folyamodtak, az UNHCR buszaival szállítják Belgrádba.

BELGRÁDBAN IS LESZ BEFOGADÓ KÖZPONT

Michael Davenport, az EU küldöttségének szerbiai vezetője szerint az Európai Uniót lenyűgözte, miként szervezték meg Szerbia területén a menekültek befogadását. Az Aleksandar Vučić kormányfővel folytatott beszélgetése során, amikor szóba került a brüsszeli Belgrád–Priština-tárgyalás folytatása, valamint a régióba kialakult helyzet, beszélgettek az egyre tömegesebben érkező menekültekről is. Vučić megköszönte az EU segítségét, illetve a 390 ezer eurós támogatást is a menekültek okozta gondok megoldására. Majd tárgyaltak annak lehetőségéről is, hogy az EU segítsen a Belgrádban tartózkodó menekültek elhelyezésére tervezett befogadó központ felszerelésében.

A régióban uralkodó helyzet kapcsán Vučić elmondta, ő a Nyugat-Balkán stabilitását szolgáló politikát támogatja, hozzátéve, hogy ezt ki fogja emelni az augusztus 27-én Bécsben megtartásra kerülő kormánycsúcson is. Elvárásai szerint megállapodásra jutnak a szerb községek közössége kapcsán, illetve a brüsszeli megállapodás egy részében, és megegyezésre számít a telekommunikáció, az energetika és Kosovska Mitrovicán a Béke parkja kapcsán is.

CSOMAGOK A GYEREKEKNEK

Katarina szerb hercegnő tegnap a belgrádi buszpályaudvar mellett található parkba látogatott, és az általa vezetett humanitárius alap által összeállított – gyerekholmit, pelenkát, takarót, tisztálkodási szereket, babaételt, tartósított élelmiszert, vizet és szörpöket tartalmazó – segélycsomagokat osztotta szét a parkban található menekült gyerekek között.

– Ezek a gyermekek a világ gyermekei, nem lenne szabad szenvedniük. Amikor gyerekekről van szó, a szenvedés nem ismer határokat. A segítségünkre és a támogatásunkra van szükségük – mondta Katarina hercegnő.

A BUSZSOFŐRÖKET BÜNTETIK

A közlekedési minisztérium felügyelői a hétvégén egy éjszaka alatt az ország területén több utasszállítót is leállítottak, és 200 esetben szabálysértési feljelentést tettek, továbbá 23 autóbuszt kizártak a forgalomból, amelyek a nemzetközi vonalon menekülteket szállítottak.

Aleksandar Simić, a közlekedési minisztérium felügyelőségének a megbízott vezetője kiemelte, az elkövetkező időszakban szigorúbb ellenőrzésekkel lehet majd számolni. Mint mondta, azt szeretnék, ha a menekültek is biztonságosan utazhatnának Szerbia területén.