2024. március 29., péntek

Bér és nyugdíjnövelés mindenképp lesz!

Aleksandar Vučićtyal tárgyalt a Nemzetközi Valutaalap küldöttsége

A Belgrádban tartózkozó Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttsége tegnap Aleksandar Vućić szerb kormányfővel tárgyalt. A zárt ajtók mögött tartott megbeszélések után a kormányfő sajtótájékoztatót tartott, amelyen elmondta: Szerbia teljesített minden feltételt, amelyet az IMF követelt, így mindenképp sor kerül a közalkamazottak bérének és a nyugdíjaknak a növelésére. Többet és megbízható számadatokat erről a küldöttség legközelebbi, őszi látogatása során lehet majd tudni.

A jó eredmények ellenére az IMF-nek kifogásolnivalója is volt, mégpedig az, hogy az ország keveset költött nagyberuházásra, ezért az IMF segítségét kérik a szóban forgó céleszközök minél hatékonyabb elköltésére – jelentette ki a kormányfő.

Az IMF továbbá azért száll síkra, hogy minél előbb megvalósuljon a Szerbiai Telekom és a Nikola Tesla repülőtér privatizációja, a befolyt pénzt a gazdaság élénkítésére használnák fel. Vućić e témában ismertette a szerb kormány állásfoglalását, miszerint a privatizációból beérkező pénz felét a drága állami hitelek törlesztésére kívánják fordítani.

A kormányfő szerint „komoly és stabil államról tesz tanúságot” a jó pénzügyi helyzet és az alacsony infláció, ezért várható, hogy az IMF az idei gazdaságnövekedési előrejelzést a korábbi –1-ről +0,5-re növeli.

– Szerintem ennél is jobb eredménnyel zárjuk az idei évet, és a gazdasági növekedés plusz 1 százalékos lesz decemberre – nyomatékosította Aleksandar Vučić.

A kormányfő elővetítette a Köztársasági Adóhivatal reformjait is. Mint mondta, jó hír, hogy a gazdasági válság idején újabbnál újabb kávézók és éttermek nyílnak, de elképesztő, hogy szinte egyikük sem ad látogatóinak adómemóriás pénztárgépszámlát, és emiatt nem járulnak hozzá az államkassza feltöltéséhez.

– Ha a jövőben is az államot csak fejőstehénnek tekintjük, és elsők között maradunk azon népek között, melyek az államtól csak kapni szeretnek, és nem adnak, félő, hogy célunkból semmi sem valósul meg. Ez is egyike azon dolgoknak, melyek elkeseredésre adnak okot – mondta Vučić, majd hozzátette: – Szerbia jelenleg minden állami pénzzel el tud számolni. A közpénzek útja átlátható, senkit sem ámítunk, legkevésbé Szerbia lakosait. Minden egyes dinárról tudni, mire költjük. Nem így volt ez 2013-ban, 2012-ben, vagy 2008-ban és 2009-ben.

Az átszervezés alatt álló állami vállalatokról is kifejtette véleményét. Véleménye szerint az ország legnagyobb problémái, mert már régen csődbe kerültek. A szóban forgó 17 vállalatban nagyon sok személyt foglalkoztatnak. – A probléma egy részét hamarosan megoldjuk, a többi jövő májusban kerül sorra – mondta a kormányfő.