2024. április 24., szerda

Betegápoló-képzés

A Nők Kishegyesi Fóruma akkreditált képzést szervezett – Hamarosan új képzés indul a felnőtteket befogadó családok számára

A múlt hétvégén betegápoló-képzés kezdődött Kishegyesen, a Nők Kishegyesi Fórumának szervezésében. A képzést a Caritas szakemberi tartják, 24 résztvevője van, és a munkaügyi és szociális minisztérium támogatásával valósul meg. A képzésnek az is célja, hogy a házi betegápolási szolgálat elnyerje a működéshez szükséges licencet, számolt be lapunknak Zsidai Erzsébet, a Nők Kishegyesi Fórumának elnöke.

– Ezt a képzést azért indítottuk, hogy megerősítsük a házi betegápolási szolgálatot. A lényege, hogy a szolgálat tagjai tanúsítványt kapnak, s ennek alapján a későbbiekben a szolgálat is megkapja a licencet a házi betegápolási szolgáltatás végzésére. Ugyanakkor lehetőség adódott, hogy a szolgálat tagjain kívül mások is részt vegyenek a képzésen, így néhány helybéli, munkanélküli hölgyet is bekapcsoltunk a programba. A végén minden résztvevő kapni fog egy tanúsítványt, amelyet az Európai Unió területén is elfogadnak. Ez azért fontos, mert sok kishegyesi asszony külföldön vállal betegápolást – mondta el Zsidai.

A hétvégén a képzés első része zajlott le, ezen a résztvevők a betegápolás pszichológiai részével ismerkedtek meg. Többek között olyan témákkal is foglalkoztak, hogy hogyan tudják elfogadtatni magukat a beteggel, milyen az egymás közti kommunikáció stb. A képzés második része csütörtökön fog kezdődni, és ez alkalommal a betegápolás fizikai részét sajátítják el a résztvevők, számolt be a női fórum elnöke, majd kiemelte, hogy a képzés azért is fontos, mert aki befejezi, azt magán-betegápolásra is ajánlhatják. A képzést követően az akkreditált betegápolók bele fognak kerülni egy adatbázisba.

– A szolgálat egy új feladata, hogy felállítson egy adatbázist, amelybe belekerül mindenki, aki házi betegápolással szeretne foglalkozni valamilyen formában. Azok nevét is belevesszük, akik külföldön dolgoznak betegápolóként, de meghatározott időszakonként hazajárnak. Ha szükség mutatkozik, akkor ittlétük alatt őket is tudnánk alkalmazni, meghatározott időre – mondta Zsidai.

A Nők Kishegyesi Fórumának további képzésekre vonatkozóan is vannak tervei. Lényeges probléma a segítségre szoruló felnőttek elhelyezése, ezért a fórum következő képzése erre fog irányulni.

– Hamarosan indulni fog egy újabb képzésünk felnőtteket befogadó családok számára. Ez hasonlóan működne, mint a gyerekeket gondozó családok, csak az általunk kiképzett családok felnőtteket fogadnak majd be. Erre a képzésre is várjuk az érdeklődőket – mondta el az elnök.