2024. április 19., péntek

Cincinnati bevehetetlen maradt

Novak Đoković ötödször játszott döntőt Cincinnatiban, s ötödször is veszített. Kétszer Andy Murray volt a legyőzője, tegnap pedig Roger Federer ellen harmadszor maradt alul Ohio állam nagyvárosában. Novak számára tehát Cincinnati, ugyanúgy, mint a Roland Garros is, továbbra sem hozott teljes sikert, hisz valamivel több mint két hónapja Párizsban harmadszor veszítette el a zárómeccset.

Federer tegnap jobb volt, az első szettet a rövidítésben szerezte meg, a másodikban azonnal elnyerte Novak adogatását, és ezt az előnyt, teljesen megérdemelten, sikerrel megvédte. A svájci hetedszer nyert Cincinnatiban, ez volt a 87. tornagyőzelme, Novak ellen 21:20-ra vezet, s ami szintén fontos a 35. évében járó klasszisnak, hogy ma újra visszakerül a ranglista második helyére.

A negyeddöntőben Alekszandr Dolgopolov meglepte Tomáš Berdychet, Đoković nagyon könnyen nyert Stan Wawrinka ellen, ahogyan Federer is Feliciano Lopez-szel szemben, míg Murraynek csak eleinte volt gondja Richard Gasquet-vel. Az elődöntőben Đoković nagyon bajlódott Dolgopolovval. Az első játszmát elveszítette, a másodikban pedig 5:3-nál az egyenlítésért adogatott, de kihagyta az alkalmat, majd a rövidítésben 0:3-ról fordított. A döntő szettben Novak első break-je eldöntötte a meccs sorsát. A másik meccsen Federer nagyszerű játékkal győzte le zsinórban ötödször Andy Murrayt.

A női tornán a két szerbiai lányt a ranglista első két helyezettje győzte le. Ana Ivanović a negyeddöntőben Serena Williamstől, Jelena Janković pedig az elődöntőben a román Simona Haleptől kapott ki. Anának volt esélye, hisz a megnyert első játszma után a másodikban break-előnnyel 4:3-ra, a harmadikban pedig 2:1-re vezetett, azután azonban játékot sem nyert. A Cincinnatiban jegyzett eredménnyel Ana két, Jelena pedig három helyet javít a ranglistán.

A héten két rangos tornát rendeznek. Winston-Salemben Gilles Simon, Kevin Anderson, Jo-Wilfried Tsonga és Viktor Troicki az első négy kiemelt. A szerb az 1. fordulóban erőnyerő, a másodikban pedig a brazil Joao Souza és a tunéziai Malek Zsaziri meccsének a továbbjutójával mérkőzik. A New Haven-i női tornán Simona Halep, Petra Kvitova, Caroline Wozniaci és Lucie Šafarova az első négy kiemelt, a mezőnyben pedig nincs sem szerbiai, sem pedig magyar.

Az olaszországi Coredenonsban nagyszerűen játszott Filip Krajinović, és az este a döntőben pályafutása második challenger-titulusáért küzdhetett. A zombori az elődöntőben az olasz Paolo Lorenzi ellen elsősorban a rövidítésben remekelt, amelyet 0:3-ról fordított meg. Krajinović döntős ellenfele a 30 éves és a ranglistán 327. román Adrian Ungur volt, aki a harmadik játszmában feladta a csatát, a győzelem pedig újra helyet jelentett a 100 legjobb között.

Manerbióban Peđa Krstin rajtolt a challengeren, de a selejtező 2. fordulójában kikapott az alacsonyabban rangsorolt spanyol Enrique Lópeztől.

CINCINNATI. – A férfitorna negyeddöntőjében: Đoković–Wawrinka 6:4, 6:1, Dolgopolov–Berdych 6:4, 6:2, Murray–Gasquet 4:6, 6:1, 6:4, Federer–F. Lopez 6:3, 6:4, elődöntő: Đoković–Dolgopolov 4:6, 7:6, 6:2, Federer–Murray 6:4, 7:6, döntő: Federer–Đoković 7:6, 6:3, nők, negyeddöntő: S. Williams–Ivanović 3:6, 6:4, 6:2, Szvitolina–Šafarova 6:4, 2:6, 6:0, Halep–Pavlucsenkova 7:6, 6:2, Janković–Schmiedlova 6:4, 6:2, elődöntő: S. Williams–Szvitolina 6:4, 6:3, Halep–Janković 6:1, 6:2.

CORDENONS. – A challenger negyeddöntőjében: Krajinović–Veić 7:6, 6:3, elődöntő: Krajinović–Lorenzi 7:6, 6:4, döntő: Krajinović–Ungur 5:7, 6:4, 4:1 – feladás.

MANERBIO. – A challenger selejtezője 1. fordulójában: E. López–Krstin 6:3, 7:5.

GENF. – A futures elődöntőjében: Milojević–Diez 7:5, 6:3, döntő: Marcora–Milojević 6:4, 6:2.

VINKOVCI. – A női ITF-torna negyeddöntőjében: Bondár–Barzó 4:6, 7:5, 6:1, elődöntő: Radanović–Bondár 7:6, 6:1, döntő: Skamlova–Radanović 4:6, 6:3, 7:5.

EL KANTAOUI. – A női ITF-torna elődöntőjében: Lazareva–Totka 7:5, 4:6, 6:0.