2024. április 25., csütörtök

Lukasenkóban felébredt az ember

Politikai foglyokat engedtek szabadon Fehéroroszországban

Hat politikai fogoly szabadulhatott szombaton Fehéroroszországban az Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök amnesztiarendelete értelmében, köztük Nikolaj Sztatkevics volt ellenzéki elnökjelölt is. Az elnöki iroda szerint az államfő emberiességi megfontolásokból döntött a közkegyelem meghirdetése mellett.

A sajtóban gyakran Európa utolsó diktatúrájának nevezett Fehéroroszországban a 2010 decemberében tartott elnökválasztások után drámain romlott a szabadságjogok helyzete. A Lukasenko újraválasztása ellen tartott demonstrációkon a tömeget oszlató rendőrök több száz ellenzéki aktivistát tartóztattak le. Az elnökválasztáson induló tíz jelölt közül hetet őrizetbe vettek. Sztatkevicset tömeges rendzavarás szervezésének vádjával később hat év börtönre ítélték.

A békés tüntetések véres elfojtását és az ellenzéki jelöltek elleni megtorló intézkedéseket elítélte az Egyesült Államok és az Európai Unió, és szankciókkal sújtották Lukansenko rezsimjét.

Elemzők értékelése szerint a fehérorosz elnök gesztust kívánt gyakorolni a politikai okokból bebörtönzötteknek adott amnesztiával, annak reményében, hogy javulhatnak a kapcsolatok Minszk és a Nyugat között.

„A politikai foglyok szabadon bocsátásával Lukasenko világos jelzést küldött a Nyugatnak, hogy szeretné javítani a kapcsolatokat. Minszknek a gazdaság összeomlása miatt óriási szüksége van nyugati hitelekre – vélte Aljakszandr Klaszkovszkij politikai elemző.

A volt szovjet tagköztársaságban októberben tartanak elnökválasztást, amelyen Nikolaj Sztatkevics is szeretett volna indulni, a választási bizottság azonban elutasította a jelöltetését.

Lukasenko 1994 óta irányítja a 10 milliós lélekszámú volt szovjet köztársaságot.