2024. április 20., szombat

Szabadka támogatást kér

A polgármester szerint a migránsok miatt nincs ok a pánikra – Átadták a listát arról, hogy milyen segítséget kér a város az államtól

Pénteken ülésezett a menekültek helyzetét figyelemmel kísérő önkormányzati bizottság. Az ülésen részt vett Nenad Ivanišević, a munkaügyi, foglalkoztatási és szociálpolitikai minisztérium államtitkára, valamint a védelmi minisztérium képviselője is. Az ülést követő sajtótájékoztatón Maglai Jenő polgármester elmondta, pánikra nincs ok, mint eddig is, az önkormányzat ellenőrzése alatt tartja a menekülthelyzetet. Utalva ezzel arra, hogy Macedóniában a bevándorlók miatt rendkívüli helyzetet hirdettek. A polgármester kiemelte, az ülés fő témája az volt, hogy Szabadka támogatást kérjen az államtól, hiszen az ország kap nemzetközi segélyeket, és ebből azoknak az önkormányzatoknak is részesülni kell, amelyekre a legnagyobb nyomás nehezedik a migránsok miatt. Pénteken a kormány képviselőinek átadták a listát arról, hogy milyen támogatásra számítanak. A jövő héten ismét ülésezik a bizottság, mégpedig a célból, hogy újra megvizsgálják, meddig jutottak a téglagyár bizonyos részének kivásárlásával, s megkezdődhet-e a villanyáram odavezetése, a konténerek elhelyezése. A polgármester hozzátette, ígéretet kaptak a kormány képviselőitől, hogy a támogatást megkapják, s a jövő héten az érintett intézményektől is begyűjtik, hogy mire van szükségük, hogy ők is kapjanak támogatást.

Naponta mintegy 1000 migráns tartózkodik Szabadkán (Fotó: Molnár Edvárd)

Naponta mintegy 1000 migráns tartózkodik Szabadkán (Fotó: Molnár Edvárd)

Maglai Jenő hangsúlyozta, eddig is jó volt az együttműködés az állami szervekkel, így méltán bízik most is a támogatásban.

– Amennyiben nő a migránsok száma, nekünk már most foglalkoznunk kell azzal, vajon mi lesz ezekkel az emberekkel a télen. Ha nem sikerül a téglagyár területének vagyonjogi rendezése, akkor más helyszínt kell keresni – mondta a polgármester, de hozzátette, semmiképpen sem alakítanak ki befogadó központot, csupán pihenőállomást, illetve a humanitárius katasztrófa elkerülése érdekében valamilyen menedékhelyet az átutazóban lévő migránsoknak.

Nenad Ivanišević, a munkaügyi, foglalkoztatási és szociálpolitikai minisztérium államtitkára kifejtette, a kormány figyelmének középpontjában most Magyarkanizsa, Preševo, Belgrád és Szabadka áll, azok a városok, amelyekre a legnagyobb nyomás nehezedik. Az itt kialakított pihenőállomásokra az országos munkaközvetítő 100 közmunkást irányított, akik segítenek az átmeneti szállások fenntartásában, ezenkívül nemzetközi támogatásokból igyekeznek az egészségügyi személyzet számát is növelni.

Szerbiának naponta 15-20 ezer eurójába kerül a migránsok ellátása. Pénteken Szabadkára látogat az UNICEF igazgatója, aki arról kíván tájékozódni, hogy mire van szüksége a Szabadkán tartózkodó gyermekeknek, akik szüleikkel keltek útra. Az államtitkár azt is elmondta, amennyiben nem sikerül a téglagyár tulajdonosával megállapodni a terület megvásárlásáról, akkor a makkhetesi vadászterületen lévő Hrastovača néven ismert épületben alakítanak ki menedékhelyet a migránsoknak, télen viszont akárcsak korábban, ha nagyon hideg lesz, elszállítják őket a meglévő befogadó központokba.

Milimir Vujadinović szociális ügyekkel megbízott tanácstag kiemelte, eddig is, amit a migránsokért tett a város, azt egyúttal saját lakosságáért is tette. Minden támogatás a helyi lakosság biztonságáért is szól.