2024. március 28., csütörtök

Új medence a Rekiben

A végéhez közeledik a medence építése a bácskossuthfalvi Rekreációs Központban
Az épülő medence Bácskossuthfalván

Az épülő medence Bácskossuthfalván

A nyár folyamán szinte megállás nélkül dolgoztak a bácskossuthfalvi Rekreációs Központban. A gyermekmedence után új, közepes méretű szabadtéri medence épült, a szeptember első hétvégéjén sorra kerülő Szüreti Napok keretében adják át.

– A helyi közösség tavaly vásárolt gépeivel végeztük el a földmunkákat, jelentős összeget takarítva meg ezzel. A kivitelezés már természetesen nem a helyi közösség feladata volt, mi a beruházók vagyunk. A közbeszerzési pályázatra három cég jelentkezett, s mivel a bajmoki Dubrava ajánlata volt a legolcsóbb, ezért őket választottuk. Júniusban megkezdődött a munka, amire a kivitelező hatvan munkanapot irányozott elő. A rekkenő hőség ellenére reggeltől estig dolgoztak, az augusztus közepére kitűzött időpont mégis kitolódik egy kicsit, szeptember 4-én adjuk majd át az új medencét – nyilatkozta Seffer Attila, a helyi közösség tanácsának elnöke, aki azt is elmondta, hogy jelenleg a technikai helyiség készül, ahová a gépeket szerelik, és az elektromos hálózaton dolgoznak. Egy kompenzációs medence kiöntése is megtörtént, ami a feszített víztükörhöz elengedhetetlen. A projektum értéke több mint 200 000 euró.

A bácskossuthfalviak nosztalgiával gondolnak a valamikori, a magánosítás folyamán teljesen tönkretett Rekreációs Központra, de az elmúlt évek beruházásai a településen arra irányultak, hogy felújítsák az egykor közkedvelt komplexumot, illetve új tartalmakat is kiépítsenek a területén.

-         A Rekiben a 2013-ban történt visszavásárlását követően folyamatos felújítás zajlott. Először az épületet hoztuk rendbe, majd tekepályát létesítettünk benne, 2013–2014-ben sikerült a kismedencét és a teraszt felújítani, illetve megindultak a közepes medence munkálatai, most ezek a végéhez közelednek. Azt gondolom, hogy itt a kor követelményeinek megfelelően folyamatosan, évről évre új tartalmak fognak megjelenni. Az idén természetesen ez a 16x25 méteres medence volt a legnagyobb kihívás. Jövőre egy wellness medence építését tervezzük – mondta Fazekas Róbert tanácselnök-helyettes, és kitért arra is, hogy hosszú távú terveik is vannak.

-         Tudni kell, hogy az általunk alapított Reki nevű civil szervezet megvásárolta az úgynevezett Tito parkot. Ebben is lehetőségek rejlenek, ide már magántőke bevonzását is tervezzük, ehhez azonban szükség van arra, hogy a Rekerációs Központ területén olyan tartalmat alakítsunk ki, ami vonzó lehet a befektetőnek. 2014-ben új helyi járulékot vezettünk be, ez tízéves periódusra határozza meg a közösség közös eszközeinek felhasználását. Mi az ipari zóna és a turizmus fejlesztésére koncentrálunk. Azzal, hogy visszavásároltuk a Rekit és sikerült a Tito parkot megvásárolni, egy olyan infrastukturális közeget kaptunk, amiben tudunk előre gondolkodni, tervezni.

Megtudtuk azt is, hogy a valamikori olimpiai méretű medence helyén homokágyon sportpályák létesülnek, és új játszótér is lesz. A munkálatok befejezését szeptemberre tervezik, az ünnepségre feltöltik vízzel az új medencét, ha az idő engedi, fürödni is lehet majd benne, de a megújult Rekerációs Köpontban valójában a következő fürdőidénytől frissülhetnek majd fel a bácskossuthfalviak és a környékbeliek.