2024. március 29., péntek

Filléres üzérek

Hevesedő vita a Vatikán és az olasz politikusok között

Heves vita van kibontakozóban Olaszországban: a katolikus egyház több magas rangú tisztségviselője azzal vádolja a politikusokat, hogy szavazatszerzésre próbálják felhasználni a menekültválságot. A polémiát Nunzio Galantino, az olasz püspöki kar (Cei) főtitkára robbantotta ki, aki élesen elítélte azokat a politikusokat, akik „rendkívül ostoba dolgokat mondanak néhány szavazat megszerzéséért”.

Galantino, aki nemrégiben tért vissza a több mint kétmillió menekültet befogadó, 6,5 milliós lélekszámú Jordániából, a menedékkérők „kezelhetetlenül magas” számával riogatók ellen kívánt fellépni. A püspök „két fillért sem érő üzéreknek” nevezte Beppe Grillót, az 5 Csillag Mozgalom (M5S) vezérét és Matteo Salvinit, az Északi Liga főtitkárát. Grillo korábban a humanitárius vízumok kiadására vonatkozó szabályok szigorítását sürgette, Salvini pedig arra szólított fel, hogy minden menekültet küldjenek vissza Líbiába. Galatino kijelentette: nem elég kimenteni a bevándorlókat a tengerből a nemzeti lelkiismeret megnyugtatására. „Megmentjük őket, de eszünk ágában sincsen befogadni őket” – hangoztatta s elítélte a politikusokat, akiket szerinte csak a személyes ambícióik hajtanak. Kiemelte: „a nép nem egyszerűen egy birkanyáj, amelyet vezetni és nyírni kell”.

Salvini a püspök kijelentésére reagálva arra biztatta a Vatikánt, hogy fogadja be a migránsokat a pápai állam területén, valamint azon véleményének adott hangot, hogy az egyház hasznot húz a válságból. „Aki védelmébe veszi az illegális bevándorlást, amely tönkreteszi Olaszországot, az vagy nem érti a helyzetet, vagy keres rajta. Itália még köztársaság, vagy a Vatikántól függ?” – vélekedett az Északi Liga főtitkára.

A vitába Oliviero Forti, a Caritas bevándorlásügyi részlegének a vezetője is beszállt, aki hangsúlyozta, hogy a katolikus szervezetek 15–20 ezer menekültnek nyújtanak segítséget, továbbá a beilleszkedésben is segítik az országba érkezőket. Ferenc pápa eközben tésztát, tejet, rizst és kekszet tartalmazó élelmiszerszállítmányt küldött az egyik római pályaudvar közelében létesített befogadóállomásnak.

Angelo Bagnasco, a Cei elnöke, aki papneveldében elszállásolt menekülteket keresett fel a genovai egyházmegyében, határozott fellépésre szólította fel az ENSZ-t a tragikus helyzet kezelése érdekében. „A politikai csoportok becstelen háborút folytatnak a szavazatokért, leegyszerűsítve egy globális, összetett és feltartóztathatatlan jelenséget” – vélte Andrea Riccardi történész, a Szent Egyed közösség alapítója, aki szerint „hiányzik az átfogó vízió.”

Sergio Mattarella elnök megpróbálta elásni a csatabárdot. „Az emberséggel, amelyet a kétségbeesett menekültek befogadásakor tanúsítunk, az intelligenciával, amellyel reagálunk a migrációs jelenségekre, valamint a határozottsággal, amellyel fellépünk az embercsempészek ellen, mi ezzel mutatjuk meg a világnak a demokrácia értékét” – mondta.

A migrációs válság igen érzékeny téma az Appenini-félszigeten, ahova az idén eddig több mint 104 ezer menekült érkezett. Bár az illegális bevándorlók jelentős része továbbutazik Észak- és Nyugat-Európába, a politikusok jó része nyíltan ellenzi az újabb érkezők befogadását.