2024. március 28., csütörtök
BÁCSGYULAFALVA

Gazdag művelődési élet

Lapunkban már beszámoltunk arról, hogy az idén fönnállásának kilencvenedik esztendejét ünneplő bácsgyulafalvi (telecskai) PetőfiSándor Magyar Művelődési Egyesület a nyáron újra megtartotta a sikeresen indult gyermekszínjátszó táborát. A tavaly alakult 10 fős Ákombákom színjátszó csoport az idén 18 személyre növekedett.

A csoport tagjainak életkora 6 és 12 év között van. A tábort Vörös Imelda, a szabadkai Gyermekszínház színésznője vezette. Most Wass Albert meséjét, Az éjjeli pávaszemet, illetve a Rút kiskacsaAndersen-mesét dramatizálták és mutatták be. A gyerekekkel Égető Éva, az egyesület elnök asszony, a fiatalokkal Varga Tamás színész, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet munkatársa is foglalkozott. Jó alkalom volt a tábor, hogy Égető Évát az egyesület által elért eredményekről kérdezzük.

– A tavalyi tábor ideje alatt Benedek ElekA szegény ember királysága meséjét dramatizáltuk és vittük színre. Ezzel a darabbal az idén részt vettünk a VIII. Bácsfeketehegyi Gyemekszínjátszó Műhelytalálkozón, és a szakmai zsűri érdemesnek tartotta az előadásunkat, hogy a vajdasági gyermekszínjátszókat ezzel képviseljük a Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozón a magyarországi Szekszárdon – büszkélkedett az elnök asszony.

Örvendetes a gyerekek és a fiatalok tevékenysége az egyesületben, a további elért eredmények is az ő munkájukat dicséri. A Szólj síp, szólj! népzenei vetélkedőn a citeracsoport 2. helyezett lett, felkészítőjük Kelemen Zsolt.Ugyanitt Hajnal Anikó szólóének kategóriában 2. helyezést ért el, és ugyancsak másodikként végzett Hajnal Lívia, akit Égető Emese készített föl a vetélkedőre. A zombori népzenei folklórszemlén részt vett a fiatalabb gyermekcsoportot képviselő Kitrákotty néptánccsoport, valamint az idősebb gyerekekből álló Vackor néptánccsoport, amelyek Savelin Zsuzsanna és Savelin Laszló néptáncoktatók keze alatt tanulják a táncot.

– A citeracsoportunk továbbjutott a körzeti szemlére. Topolyán vettünk részt a körzetin, és a zsűri továbbjuttatta gyerekeinket a tartományira, a verbászi Pannon Vásárra.

Hajnal Anikó és Hajnal Lívia is énekelt a körzetin egy-egy népdalcsokrot. Az Óbecsén megrendezett Kőketánc énekes népi gyermekjáték és néptáncvetélkedőn a Kitrákotty csoport Somogyi gyermekjátékokat és táncokat mutatott be, és második helyezést ért el. A Csalóka zenekar kísérte őket. A Vackor csoport moldvai táncokat mutatott be a Fokos zenekar kíséretében, és harmadik helyezést érdemelt ki.

Ugyancsak jól szerepeltünk a szenttamási Aranycitera vetélkedőn, a citeracsoportunk első helyezést ért el, és a szervezőknek köszönhetően egy citerát kapott ajándékba, amelyet MicsikBéla hangszerkészítő készített el. A népzenei csoportok és szólisták munkáját 2015-ben a Tartományi Művelődési és Tájékoztatási Titkárság, Zombor Város, a színjátszást pedig a művelődési titkárság mellett a Szekeres László Alap, a működést és karbantartást pedig a Tartományi Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – NemzetiKözösségi Titkárság és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta. A Tartományi Gazdasági Titkárság hozzájárult a szövőműhely felszerelésével és működési költségeihez való hozzájárulásával a hagyományos mesterségek megtartásához. A Magyar Nemzeti Tanács részt vállalat egy magyarországi utazásunk költségeiben, és nem utolsósorban a bácsgyulafalvi helyi közösség  is támogatja az egyesület munkáját – sorolja az elnök asszony.

A telecskaiak elégedettek lehetnek az idei MIRK-en, a kézimunka és hagyományápoló kategóriában elnyert nívódíjjal, a kilenc első, öt második és egy harmadik helyezéssel. A Vajdasági Magyar Folklórközpont által meghirdetett Lánchenger szőttespályázaton Égető Éva dicséretben részesült.

– A nyár folyamán se állt a munka, a színjátszó tábort követően egyesületünk Tápén, a Tarhonyafesztiválon vendégszerepelt augusztus nyolcadikán, Szent István napján pedig Tataházán mutatkoznak be a csoportjaink. Az idén 22. alkalommal, augusztus 22-én rendezzük meg a telecskai falunapot, amelynek fő hordozója ugyancsak az egyesületünk. A hagyományos Karóünnep, amellyel arra az eseményre emlékezünk, amikor 1883-ban a Szajánból és környékéről érkezett őseink közt kisorsolták a házhelyeket, és a portákat karókkal jelölték meg, egyben a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület fönnállásának 90. jubileumával együtt kerül megünneplésre, amivel őseink és művelődési életünk továbbvivői előtt együtt tisztelgünk – hallottuk Égető Évától.